De la Sam Altman la Emmanuel Macron: Cum arată agenda Davos 2024

Forumul Economic Mondial Davos

Elita mondială se pregătește pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, transmite CNBC, care face o trecere în revistă a participanților de la această ediție.

WEF 2024, intitulat “Reconstruirea încrederii”, se va desfășura între 14 și 19 ianuarie. Asupra evenimentului planează o escaladare bruscă a tensiunilor geopolitice și a preocupărilor legate de comerțul global în Orientul Mijlociu. Între timp, inflația și creșterea economică, războiul din Ucraina, schimbările tehnologice și fragmentarea globală vor rămâne pe ordinea de zi.

Poate că cele mai grele personalități politice care vor fi prezente sunt al doilea om în stat-major al Chinei, Li Qiang, și președintele francez Emmanuel Macron, care vor ține ambii discursuri speciale.

Macron este singurul lider G7 care se îndreaptă spre stațiunea montană elvețiană, în timp ce anul trecut, din partea alianței, a fost prezent doar Olaf Scholz din partea Germaniei. Unii au sugerat că politicienii sunt din ce în ce mai reticenți în a participa la eveniment pe fondul crizei actuale a costului vieții și având probleme de rezolvat acasă.

Joe Biden nu a mai participat de când a devenit președinte al SUA; nici premierul britanic Rishi Sunak.

Dar o serie de alți lideri și miniștri de finanțe vor merge în acest an, din Spania, Belgia, Columbia, Irak, Liban, Irlanda, Kenya, Nigeria, Thailanda, Singapore și nu numai.

Din partea SUA, printre participanți se numără secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și trimisul prezidențial special pentru climă John Kerry.

Este probabil ca Sullivan să participe la ultima reuniune a “consilierilor de securitate națională pentru Ucraina”, cu o conferință de presă care va avea loc duminică și care se va referi la planul de pace în 10 puncte elaborat de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Planul a fost foarte discutat de observatorii internaționali, dar respins de conducerea rusă.

Președintele argentinian Javier Milei ar putea ridica semne de întrebare în rândul establishment-ului prin discursul său planificat pentru miercuri. Proaspăt învestit în funcție, noul lider de dreapta a declanșat deja proteste în țară împotriva unei serii de politici economice șocante, inclusiv o devalorizare bruscă a monedei. De asemenea, el a promis să dolarizeze economia și să desființeze banca centrală.

Printre numele mari din lumea afacerilor, mulți vor fi, fără îndoială, dornici să îl audă pe Sam Altman, reinstalat în funcția de director general al OpenAI, producătorul ChatGPT, care va discuta despre siguranța și încrederea în tehnologie, alături de alți participanți, printre care ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Ca de obicei, figuri de top din economia mondială își vor face apariția, de la directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, la președintele Băncii Mondiale, Ajay S. Banga, și directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala.

De asemenea, șefii organismelor internaționale și ai grupurilor societății civile vor fi prezenți în forță, inclusiv António Guterres de la ONU, Jens Stoltenberg de la NATO, Tedros Adhanom Ghebreyesus de la Organizația Mondială a Sănătății și Tirana Hassan de la Human Rights Watch.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *