Profitul Hidroelectrica a scăzut, al Romgaz a crescut puternic. Cum a reușit Romgaz să aibă profit mai mare pe o piață în contracție

hidroelectrica sigla

Profitul Hidroelectrica a scăzut, în primul trimestru al anului, iar cel al Romgaz a crescut, veniturile pentru amândouă fiind în scădere, potrivit rapoartelor pe primul trimestru remise bursei. Hidroelectrica și Romgaz sunt cele mai mari companii ale statului român.

Producătorul de electricitate Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,32 miliarde lei, în scădere cu 23% față de 2023, principalul motiv al scăderii profitabilității fiind diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice și a cantității de energie electrică vândute. Veniturile au scăzut și ele cu 22% față de aceeași perioada a anului 2023, la 2,53 miliarde lei. Nu numai în România a scăzut prețul de piață al energiei, ci în toată Europa, trecând impactul crizei energetice de după invazia rusă în Ucraina. Cel mai mult a scăzut prețul energiei pe fondul „sugrumării” consumului industrial, care, de trei ani, nu-și mai revine.

Este de precizat că 2023 a fost un an excepțional pentru Hidroelectrica care a realizat un profit de 6,3 miliarde lei (peste 1,2 miliarde de euro) – al doilea cel mai mare din istoria României, în contextul unor prețuri foarte mari ale energiei și livrărilor record atât pe piața clienților mari dar și pe cea de retail, unde compania a pătruns de doar câțiva ani.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din România, deținând o capacitate instalată de 6.400 MW. Este și cel mai ieftin producător, dintre toți cei care folosesc sursele clasice de generare a energiei.

Pe fondul unor livrări mai mici, profitul Romgaz a crescut cu 30%, până la 1,24 miliarde de lei, în ciuda unor vânzări mai mici și a unor prețuri de piață de asemenea în depreciere. A câștigat însă pe fondul reducerii cu peste 50% a taxelor și impozitelor pe care le-au plătit statului, de unde și creșterea de profit. Cel mai mult au contat viramentele pe venitul suplimentar înregistrat care su scăzut cu 399 milioane lei. Mai clar, s-a redus baza de impozitare pentru Romgaz, pentru că statul a primit mult mai puțin taxe și impozite considerând că societatea din Mediaș n-a mai înregistrat venituri suplimentare.

Producția Romgaz pe T1 a crescut cu 4,3%, până la 1,2 miliarde metri cubi, o veste bună pentru că zăcămintele de gaz sunt în depletare continuă.

Atât Hidroelectrica cât și Romgaz sunt listate la Bursa de Valori București. Capitalizarea H2O este de 60 de miliarde lei iar cea a Romgaz de 20 de miliarde lei.