Guvernul promite prime profesorilor aflați în grevă: 1.000 de lei, în luna iunie, și 1.500 lei în octombrie, pentru personalul didactic / Sindicatele resping oferta

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati

Guvernul promite prime profesorilor aflați în grevă, de 1.000 de lei, sumă livrată pe un card, în luna iunie, pentru personalul didactic, suplimentați de alți 1.500 lei în luna octombrie. Ulterior, va fi adoptată noua lege a salarizării, estimarea fiind la toamnă, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. UPDATE Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Principalele declarații:

 • Guvernul dorește să crească salariile profesorilor.
 • Până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu sindicatele din educație. Astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă această lege a salarizării, care să găsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în educație, să poată să devină realitate.
 • Între timp, până când noua lege a salarizării va regăsi noua grilă a educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, unde și profesorii așteaptă, acolo și unde societatea așteaptă, adică în partea superioară ca prioritate, până atunci reprezentanții guvernului au transmis că pentru toți cei care lucrează în sistemul de învățământ, fie că vorbim de personalul didactic, fie că vorbim de personalul didactic auxiliar, fie că vorbim de personalul nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor care lucrează în sistemul de învățământ din România. Sunt aproape 300.000 de oameni.
 • Pentru personalul didactic și pentru personalul didactic auxiliar, guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 lei, o sumă forfetară care va urma să intre pe un card, emis după modelul cardurilor pentru energie. Pe acest card vor fi încărcate: 1.000 lei pentru personalul didactic și nedidactic în luna iunie. Este o sumă forfetară. În luna octombrie, pe același card va fi încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ.
 • Pentru personalul nedidactic, de asemenea în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie. Dintre acestea, 150 lei vor reprezenta în fiecare caz suma forfetară.
 • Pentru personalul nedidactic urmează să fie majorate – mâine guvernul va lua o decizie – veniturile până la maximul posibil, potrivit grilei din legea 153. 
 • Impactul bugetar pentru toate măsurile din educație se ridică la câteva sute de milioane de euro.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

 1. Datoria publică este 50% din PIB
  In Romania nu se mai produce mai nimic.
  Împrumuturile masive se duc major pe salariile actuale și pe pensii. Avem un deficit cronic de cont curent.
  Balanta comerciala a Romaniei are un deficit așa mare incat și nu-și va reveni. Specialiștii au plecat toți pentru că asta s a dorit când am intrat în U.E. Salarii mici aici, pt politicieni mari, și restul sa părăsească țara.

  De ce nu există bani in capitalism daca se plătesc datoriile publice? Știați de chestia asta? Nu stiați. Individual termini rata la banca și ești fericit. La nivel macro, nu exista bani in circulatie daca un stat nu are datorii. Capitalismul este o gaura fara fund.

  Cum de au posibilitatea băncile să transforme aurul în cash? Cine le au dat o? Nu acum. Ci de când a început tărășenia acum câteva sute de ani cu bancherii și oamenii care își duceau aurul sa l țină în bănci. Și bancherii au folosit aurul acestora ca sa se îmbogățească fraudulos. Căutați și povestea asta. Cu cât o generație se împrumută de la banca cu atât locuințele pentru viitoarea generație vor fi mai scumpe.
  Degeaba vor ăștia să crească natalitatea. Înseamnă sărăcie pentru copii din cauza datoriilor foarte mari. Nu exista atâția bani pe planeta ca sa fie plătite dobânzi și penalități băncilor.

  Noi , in realitate, nu știm nimic despre mizeria sistemelor economice și financiare. Suntem ținuți în orb și râdem de needucați. Dar educații, intelectualii disprețuiesc muncitorii, coafezele, etc. Aceștia sunt “deasupra lor”. Wow, super!
  Profesorii culți și educați nu vad astfel de probleme ale României? Cine sunt cei care le au produs? Elevii și studenții lor? Monștrii de politicieni de după ’89 care au distrus tot? Care ne au transformat în vasali? O parte din MApN, armata, SRI care au văzut că țara e colonie totala și nu au apărat tara? Ca sa se îmbogățească ei și să stea în funcțiile sus puse? Din lașitate și răutate? Sa se simtă satisfăcuți prin Raul produs in masa?

  Pe politicienii de azi cine i au făcut? Profesorii culți și docți și evoluționiști? Educația înțeleaptă și orientată spre sănătatea capului și a inimii?

  Profesorii pregătesc generații de sclavi. Niste chinuiți intr un sistem social mizerabil de jungla. Așa cum suntem și noi. Ca sa te îmbogățești peste masura trebuie sa iei de la altii. Alții să nu aibă minimul decent. Banii sunt finiți. Sunt banii din nimic . Resursele sunt finite.

  Zice unul la tv “profesorii au in mana viitorul țării”. Haha ! Nu exista nici un viitor. Cu cât știu unii geografie , istorie , literatura, politica, etc. ii face pe aceștia să scape de răutate și de lăcomie? Serios?!

  Suntem distruși, nu vedeți? Ne au distrus esența, acești cetățeni români cu identitate de monstruleti, deopotrivă cu aliații lor. Nu ați înțeles? Din acest motiv suntem în depresie și mulți tineri nu mai rezista și se sinucid. Pentru că în aer este doar Rău. Îl percepi oriunde te plimbi. Faptul că te anesteziezi cu diverse droguri (placeri, filme, dezvoltare personala, muzica, heroina, călătorii, etc), ca sa l percepi mai puțin, este o alta poveste.
  Daca oamenii de la conducere erau buni, prin instituții, parlamente, primării etc., nu am fi văzut acum Romania distrusă. Simplu! Dar bine că nu există Dumnezeu și Satana. Pe cel din urmă îl avem chiar aici. Iadul nu exista. Iadul este aici. Noroc că frica va face să luați exprimarea ca fiind metaforica.

  P.S. Inflația in Venezuela era de 234% in 2022. Cine i a băgat initial în criza? SUA din interesul lor pentru petrol. Căci președintele Venezuelei nu a vrut să mai fie vasal. Sunt profesori în Venezuela care dorm in cimitire. Știați? Femeile s au prostituat ca sa obțină niste bani sa le dea o pâine copiilor lor. Știați? Bărbații așa le “ajutau”, din “mărinimie”. Populația aceea este distrusa pe interior.
  Dar ce frumos că SUA este prezentată ca o salvatoare a statelor, “tărâmul făgăduinței”, in vreme ce doar Rusia e criminala. SUA a invadat 80 de state după al doilea război mondial sub diverse pretexte. Știați? Ea a avut permisiune pentru că și a dat singura.
  Nu exista Bine pe Pământ pentru că este plină de mortăciuni care distrug tot în calea lor pentru interesele lor materiale și, pur și simplu, de placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *