Inflația din zona euro revine la o singură cifră, după o scădere mai accentuată decât se așteptau economiștii

Redacția ian. 6, 2023 1 comentarii
inflatie preturi consum
Inflația în zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta în decembrie, punând capăt unei perioade de două luni în care rata a fost de două cifre, scrie Financial Times.
Indicele flash al prețurilor de consum în cele 20 de țări membre europene a crescut cu o rată anuală de 9,2% în decembrie, în scădere față de rata de 10,1% din luna precedentă și de o rată anuală record de 10,6% în octombrie.
Scăderea a depășit așteptările privind o scădere la 9,5%, conform unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.
Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la energie, alimente și carburanți, a crescut la un nou maxim de 5,2%. În noiembrie, inflația de bază s-a situat la 5% și a depășit așteptările economiștilor că va rămâne la acest nivel.
În condițiile în care inflația de bază este în creștere și este de peste două ori mai mare decât ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, Philip Rush, fondatorul firmei de consultanță Heteronomics, a declarat: „Inflația nu va putea reveni în mod durabil la țintă până când această problemă de bază nu va fi rezolvată”.

Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *