LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

G4Media oct. 1, 2021 0 comentarii
Profesor la tabla / Sursa foto: pixabay.com

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de carieră în învățământul preșcolar. În școala primară, un cadru didactic european începe cariera cu un salariu de bază mediu anual echivalând cu 35,000 de dolari, în gimnaziu profesor începe lucrul cu 36.500 de dolari anual, iar în liceu, cu 37.500 de dolari. Dacă în puține țări salariul rămâne relativ constant, în altele el crește pe măsură ce profesorii avansează în carieră, media europeană atingând un vârf de 64.500 de dolari pentru un profesor de liceu care a atins nivelul maxim de salarizare. Datele aferente pentru 22 de țări membre UE, agregate în recentul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) “Education at a Glance 2021”, indică însă diferențe majore între estul și vestul Europei, din punct de vedere al salarizării profesorilor.

Mediile înregistrate de 22 de țări UE (statele membre cu excepția Bulgariei, României, Maltei, Ciprului și Croației) sunt similare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Ele sugerează o creștere treptată a nivelului salarizării atât cu ciclul de învățământ, cât și cu avansul profesorilor în carieră.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.