Marcel Boloș: Coaliția și-a asumat două linii roșii – respectarea cotei unice și că nu se majorează taxa pe valoarea adăugată / Gap-ul la TVA, impozit pe venit și contribuții sociale trece de 100 de miliarde lei

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat miercuri la Digi24 că coaliția de guvernare și-a asumat două linii roșii, respectiv respectarea cotei unice și faptul că nu se majorează taxa pe valoarea adăugată. El a spus că înainte Guvernul trebuie să rezolve probleme precum gap-ul la TVA, impozit pe venit și contribuții sociale, care trece de 100 de miliarde lei.

Principalele declarații:

  • Partea care ține de impozite și taxe și care frământă multă lume are câteva linii roșii pe care coaliția de guvenare și le-a asumat. Prima este cota unică de impozit pe venit și respectarea ei în aplicare cu strictețe. A doua este aceea că nu se majorează taxa pe valoare adăugată. Din punctul acesta de vedere, cel puțin la nivelul celor două reguli există consens la nivelul coaliției de guvernare.
  • În PNRR avem o reformă fiscală și acolo avem două obiective mari: unul este acela de a reduce gap-ul de TVA cu câte 5 puncte procentuale. Avem 35% gap de TVA, pe 3 ani înseamnă o reducere de 15% care ar însemna venituri suplimentare la buget.
  • Mai avem gap-uri și la alte impozite și taxe. De exemplu gap-ul la contribuțiile sociale. În anul 2022 gap-ul la contribuțiile sociale a fost undeva în jur de 52 de miliarde de lei. Înseamnă muncă nedeclarată și la negru care produce prejudicii la bugetul de stat.
  • Avem gap și la impozitul pe venit de 19 miliarde lei.
  • În total sunt peste 100 de miliarde lei, o sumă consistentă pentru care trebuie să gândim mecanisme, ca prin mai bună colectare, prin module antifraudă, toate acestea ar trebui să aducă bani și o îmbunătățire a colectării.
  • Modulul antifraudă carusel va fi implementat începând cu luna august.
  • Am avut 2,25 miliarde lei din digitalizare de la începutul anului.
  • Impozitarea progresivă a veniturilor nu s-a pus în discuție. Nu este în propunerea Ministerului de Finanțe și nu s-a pus problema impozitării progresive. Orice adiționăm la o sarcină fiscală a impozitării muncii de 45%, înseamnă că am ratat sau7 am dat un picior la șansa măcar de a menține impozitarea muncii constantă și de a nu duce spre extrem o impozitare a muncii care să crească de la 45% la 50%. Am fi unicat în Europa pentru că am avea o sarcină fiscală pentru populație extrem de ridicată.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.