Neptun Deep: OMV anunță avans la construcția platformei de producție/ Structura-suport din oțel se realizează pe un șantier din Sardinia

neptun deep structuri Sursa foto: OMV
OMV Petrom, operator în cadrul proiectului Neptun Deep, anunță începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”). Execuția acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem și se realizează la șantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcția pentru suprastructura platformei de producție, la șantierul Saipem din Karimun, Indonezia.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, amintește că acest proiect mobilizează investiții de până la 4 miliarde de euro.
„Construcția platformei de producție Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două șantiere Saipem, aflate în Indonezia și Italia.  Ne așteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcțiune și integrarea sistemelor de producție și a conductelor subacvatice. Cu aceste activități suntem în grafic pentru începerea producției de gaze naturale în 2027”, a menționat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție.

Saipem este o companie globală care oferă serviciile de proiectare și construcție pentru sectorul energetic. În cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va executa lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune (EPCIC).
Structura-suport („jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălțime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătrați și va cântări peste 7,000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.
Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri și face parte din infrastructura necesară pentru producția zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către țărm (~160 km) și stația de măsurare a gazelor la Tuzla.
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participație de 50%. Investițiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.
Producția a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~30 de ori.
Proiectul Neptun Deep avansează “conform graficului” și are susținerea guvernului, a transmis Prim-ministrul Marcel Ciolacu, după o întrevedere de săptămâna trecută cu delegația OMV Petrom condusă de Alfred Stern, director general executiv și președinte al consiliului de supraveghere OMV. Cu câteva zile înainte, activiştii Greenpeace România protestaseră pe şantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podişor, solicitând oprirea imediată a proiectului de extracţie de gaze din Marea Neagră, “având în vedere multiplele riscuri şi probleme pe care le prezintă”, conform Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.