Pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioadă

Redacția apr. 29, 2021 0 comentarii
batrani pensie spital ajutor pexels
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit, a anunțat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție.
“Acest proiect, inițiat de colegul meu Florin Roman, va face dreptate pensionarilor. Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor”.
În anul 2020, suma achitată la nivel național, reprezentând asistența juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. În prima parte a anului 2021, o singură casă de pensii– cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistență juridică. Pensionarii contestă de multe ori în instanță deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate.
Pentru a reduce astfel de greșeli este nevoie de evaluarea dosarelor de pensii și de introducerea datelor în sistem informatic.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.