Premierul Marcel Ciolacu: TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%/ Noua lege a pensiilor a devenit o prioritate pentru Ministerul Muncii, mi-aș dori să o avem din 1 ianuarie

Marcel Ciolacu, președintele PSD Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%. Ciolacu a mai vorbit despre inechitatea pensiilor românilor, spunând că modificarea legii „a devenit o prioritate” pentru grupurile reunite ale PSD și pentru ministrul Muncii. O lege ar trebui să fie în vigoare de la 1 ianuarie, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a vorbit și despre pachetul de asumare a răspunderii în Parlamentul României pe măsurile fiscale.

Principalele declarații

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
  • Noua lege a pensiilor a devenit o prioritate pentru Ministerul Muncii, mi-aș dori să o avem din 1 ianuarie
  • Am convenit foarte clar la cele două categorii de produse, alimentare și medicamente, nu va crește TVA mai mult de 9%. Citește aici ce cote de TVA se aplică în România și ce sectoare ar putea fi afectate de o eventuală majorare.
  • Atât eu cât și colegii considerăm că e nevoie de o nouă lege a pensiilor și a devenit o prioritate pentru ministerul Muncii din acest moment. Mi-aș dori o lege din 1 ianuarie.
  • Și cei de la Comisie, și noi știm că sunt foarte multe inechități în legea pensiilor. Avem pensii de 1.500 lei și pensii de 30-40.000 lei.
  • Categoric că am vorbit cu colegii și despre pachetul care o să fie cuprins într-o singură lege de asumare a răspunderii în Parlamentul României, cu combatarea evaziunii, cu reformele din administrația locală și cu măsurile pentru a ne încadra cu un deficit mai mic și o perspectivă de a închide cu un deficit de 3%.
  • Am explicat doamnei preşedinte a Comisiei – faptul că un stat membru al Uniunii Europene a luat o decizie total incorectă, total împotriva oricărei logici europene să nu accepte România în Spaţiul Schengen a dus la o pierdere pentru România cu aproape 2% din deficitul bugetar. De fapt am avut venituri cu aproape două puncte procentuale mai mici, la venituri în construcţia PIB-ului, lucru pe care nimeni până acum nu l-a spus.
  • Nu vorbim de scăderi de salariu. Să limitezi anumite beneficii când deja ai venituri ca bugetar de lux este de bun simț
  • La Bruxelles am discutat de o nouă lege a pensiilor, avem nevoie de ea. Ori vom avea o indexare, ori o nouă lege, de la 1 ianuarie, categoric va exista ceva. Plecăm de la procentul de bază pe care l-am decis în coaliție și anul trecut. Respectăm inflația din anul anterior. Și venim cu măsuri în primul rând de creștere a pensiilor mici.
  • Vrem o scădere a taxării la veniturile mici. Recomandarea Comisiei este introducerea impozitului progresiv. Dar nu putem să îl introducem, pentru că trebuie să o faci cu 6 luni înainte, predictibil. Însă mi se pare țintă. Cum vedem viitorul? În cererea de plată numărul 4 avem jalon reforma fiscală. În acel jalon avem recomandări de la Banca Mondială, FMI, de la Comisie. Toate acestea vor face parte dintr-o dezbatere publică despre cum văd românii viitorul. Suntem angrenați și în aderarea la OCDE. Și de acolo a venit această recomandare.
  • Certitudinea este că anul trecut am avut deficit de 6,2%. Principiul de bază când intri la negocieri cu Comisia este să nu îl depășești. Și a doua condiție este să ai o reducere minimă de 0,5%. Poate Consiliul decide ca majorarea de buget de 0,5% de la apărare să nu se ia în calcul.
  • Mi-aș dori ca anul acesta să ne asumăm o lege a pensiilor pe o perioadă lungă de timp, de aceea vorbim de reforme. Să vedem cum facem reforma fiscală. Și negocierile pe legea salarizării. Domnul Boloș probabil s-a gândit că nu putem veni cu toate deodată, trebuie să le luăm pe rând.
  • România nu are nicio perspectivă de intrare în incapacitate de plată.
  • În acest calcul nu este luată în calcul această măsură (de reducere a plafonului pentru microîntreprinderi). Oricum deja a scăzut plafonul de la 1 ianuarie, de la 1 milion de euro la 500.000 euro.
  • Posibil ca indexarea pensiilor să se facă în decembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce gunoiul dracului esti…Auzi stire de breaking news la aparatul de propaganda al infractorilor PSD ,,a cazut primul cap vinovat pentru dezastrul din Crevedia, primarul a fost exculs din PSD ”. Pai cade tot in mafia PSD precum Victor Ponta exclus dupa carnagiul din Colectiv.

  2. Ce înseamnă pensii mici?
    Câți indivizi trebuie să beneficieze?
    Majoritatea au venituri din terenuri agricole, păduri, animale, pensie de urmaș ori fără contribuție ,wauthere, ajutoare, munca la negru și tu le mărești?
    Luați măsuri pentru punere în posesie prima dată , dezbater moșteniri și după caută soluții.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.