PSD: Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru cei cu pensii de serviciu/ Grup de lucru pentru a transpune în legea pensiilor speciale recomandările Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale

Ana Popescu feb. 27, 2023 7 comentarii
pensie, pensionar, bani

Conducerea Coaliției de guvernare a decis să constituie un grup de lucru pentru transpunerea în legea pensiilor speciale a recomandărilor venite de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană, a anunțat Partidul Social Democrat într-un comunicat, în care precizează că nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate și că se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru cei cu pensii de serviciu.

„Conducerea Coaliției a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care să reflecte recomandările finale ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Grupul de lucru va include toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu. Obiectivele principale ale grupului de lucru sunt reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program”, arată social-democrații.

Potrivit PSD, noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii:

 • Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;
 • Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;
 • Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;
 • Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

 1. Frectie la picior de lemn!
  Nici un cuvintel despre CONTRIBUTIVITATE!
  Baietii destepti raman cu pensiile speciale uriase, prostii cu Contributivitatea!
  Iar Comisia Europeana va spune BRAVO!
  Fix cum a spus cu MCVul!

  Nici o speranta ca vor schimba ceva: dl Ciuca ramane, ca si sotia, pensionar special cu pensia speciala uriasa!!

 2. Am uitat sa mentionez ceva: modificarile la pensiile speciale ce vor fi facute se vor aplica pe VIITOR, pentru viitorii pensionari speciali, in timp ce actualii detinatori de Pensii speciale uriase(in frunte cu premierul Nicolae Ciuca si sotia!!) raman cu ele neschimbate, a spus clar vineri in Comisia de buget-finante a Senatului dna Daniela Pescaru, Secretar de stat la Ministerul de finante, prezenta la Comisie!!!
  A-propos, dezbaterile in Comisie le-au amanat iar, pentru 2 saptamani!!

 3. 1. Toate pensiile speciale inclusiv cele de serviciu trebuie desfiintate.
  2. Calculul pensiilor sa se bazeze pe CONTRIBUTIVITATE.
  3. Sa se aplice aceeasi formula de calcul pentru toti pensionarii.
  4. Pentru militari si politisti sa se ia in calcul contributia la CASS corespunzator salariului ( soldei ) avuta cu toate ca aceasta nu a fost platita.
  5. Pentru actualii pensionari militari si politisti partea care depaseste media pensiilor din sector sa fie impozitata .
  6. Pentru magistrati si ceilalti pensionari civili partea de NECONTRIBUTIVITATE sa fie impozitata .
  7. Raportul dintre pensia maxima si cea minima sa fie egal cu cel dintre salariul maxim si cel minim.
  8. Sa fie stabilita o perioada de tranzitie de maxim cinci ani pentru aplicarea noului sistem de calcul al pensiilor.
  9. Consider ca salarizarea militarilor sa fie superioara salarizarii politistilor.
  P.S. Sunt civil.

  • @impartial: De acord cu salarizarea si pensionarea militarilor, dar a MILITARILOR care pun sau au pus piciorul pe un teren de lupta, NU pentru secretare, contabile, angajati ai MAPN care zac in birouri toata perioada de munca in MAPN!!!

 4. Fac pariu ca actuala clasa politica nu va misca un deget pentru a modifica pensiile speciale si de serviciu sau cum s-or mai numi indiferent cati bani se vor pierde prin
  PNRR sau prin alte programe de finantare pentru ca pe ei cei nascuti sa fie conducatorii acestei natii ii intereseaza un singur lucru:propriul buzunar si propriile avantaje.Te apuca un sentiment de scarba sa traiesti intr-o tara in care unii sunt sclavii altora muncind pe branci 40-45 ani pentru ca altii sa beneficieze huzurind fara sa fi facut nimic deosebit pentru societate…!

 5. Ia sa faceti diferenta dintre un jandarm subofiter de la ordine publica cu un subofiter de la mapn!primul in strada cu elita societatii,altul in cazarma!doctoratul de ce plateste iar omm,de la militar,nu???nici la solda,nici la pensie!cand am servit patria 24/24,35 de ani,nu mi s-a zis ca p
  la pensie o sa mor de foame!din 2009 fara mariri,sporurile reduse la 30 pa suta(doctor si altii 85 la suta),platit ca necalificat dar raspund penal, platit la m8nim,iesi la pensie si te injura toti ca ai o pensie care in 2 ani va ficat a unui profesor care a muncit 8 luni pe ani,fara stres,fara nopti pierdute,viata de familie pierdute si alte multe interdictii!acum pot sa mor de foame,ca sunt special?la 62-65 de ani ma duc,si scap de lepre ca voi!!! 8n timp ce altii,la umbra unor prosti ca mine,duc o viata de lux!scuipati,va rog,iar pe uniforma statului!!!asta nu e o natie care evolueaza in bine,ci se ducede rapa!mai bine lipsa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *