După ce a făcut publică scrisoarea prin care cere demisia lui Alfred Stern din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, Răzvan Nicolescu, membru CS, a declarat pentru publicația austriacă Kurier că prezența lui Stern în board reprezintă „o vulnerabilitate pentru prezentul și viitorul companiei” și a subliniat nevoia unui nou lider, „de preferință o femeie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Nu am nimic împotriva lui Alfred Stern ca persoană și nu am ales momentul să coincidă cu un alt eveniment. În general, o cerere de demisie ar trebui făcută numai după o analiză foarte aprofundată. Așa cum am spus, plecarea domniei sale din grupul OMV a făcut parte din analiză. Nu se pot purta discuții serioase despre investițiile întârziate, bonusurile mari plătite de companie, onorariile foarte mari plătite anumitor case de avocatură, optimizarea inteligentă a costurilor, siguranța în operare și viitorul companiei, în general, cu cineva care și-a făcut deja bagajele. Dacă dl Stern știa că pleacă, ar fi trebuit să lase directorul financiar al OMV să continue să facă parte din Consiliul de Supraveghere al Petrom. Cred cu tărie că este foarte urgent să avem un nou președinte al Consiliului de Supraveghere al Petrom, de preferință o femeie. Avem oameni bine pregătiți profesional în Consiliul nostru de Supraveghere”, a spus Nicolescu.

Mai jos, interviul integral:

1. Care este motivul scrisorii dumneavoastră și al cererii de demisie a domnului Alfred Stern?

Răzvan Nicolescu: Așa cum am explicat în scrisoarea mea, de o lungă perioadă de timp, președintele Stern a manifestat un comportament abuziv în raport cu legislația europeană și românească, actul constitutiv al societății, practicile internaționale de guvernanță corporativă, colegii săi din Consiliul de Supraveghere, reprezentanții angajaților și acționarii minoritari, inclusiv statul român. Domnul Stern nu este dispus să asculte oamenii, să ajungă la un consens și să creeze punți de legătură în cadrul companiei. După realegerea sa în Consiliul de Supraveghere, comportamentul său s-a înrăutățit, nu s-a îmbunătățit, așa cum am sperat. Mai mult, la câteva zile după realegerea sa în Consiliul nostru, el și-a anunțat plecarea din grupul OMV, adăugând la comportamentul său necorespunzător și lipsa de interes pentru viitorul companiei. Am avut obligația legală de a acționa, conform propriei conștiințe si în interesul companiei, cerandu-i demisia imediată din Consiliul de Supraveghere al Petrom. În opinia mea, prezența sa în Consiliu reprezintă o vulnerabilitate pentru prezentul și viitorul companiei.

2. Ați transmis această scrisoare unui organ de presă austriac?

Răzvan Nicolescu: Nu, nu am făcut acest lucru. În opinia mea, jurnaliștii austrieci sunt bine informați. Am citit recent un articol foarte bine informat scris chiar de dumneavoastră despre potențialul viitor CEO al OMV, un articol bazat pe surse interne din cadrul grupului OMV.

3. De ce tocmai acum? Alfred Stern nu își reînnoiește oricum mandatul de CEO al OMV.

Răzvan Nicolescu: Nu am nimic împotriva lui Alfred Stern ca persoană și nu am ales momentul să coincidă cu un alt eveniment. În general, o cerere de demisie ar trebui făcută numai după o analiză foarte aprofundată. Așa cum am spus, plecarea domniei sale din grupul OMV a făcut parte din analiză. Nu se pot purta discuții serioase despre investițiile întârziate, bonusurile mari plătite de companie, onorariile foarte mari plătite anumitor case de avocatură, optimizarea inteligentă a costurilor, siguranța în operare și viitorul companiei, în general, cu cineva care și-a făcut deja bagajele. Dacă domnul Stern știa că pleacă ar fi trebuit să lase directorul financiar al OMV să continue să facă parte din Consiliul de Supraveghere al Petrom. Cred cu tărie că este foarte urgent să avem un nou președinte al Consiliului de Supraveghere al Petrom, de preferință o femeie. Avem oameni bine pregătiți profesional în Consiliul nostru de Supraveghere.

4. Cum justificați „atitudinea dictatorială și disprețuitoare” a domnului Stern?

Răzvan Nicolescu: În scrisoarea adresată domnului Stern i-am solicitat să pună la dispoziția acționarilor procesele-verbale ale Consiliului de Supraveghere din întreaga sa perioadă de președinție. Aceste procese-verbale și alte comunicări interne reflectă comportamentul la care mă refer. Acționarii vor înțelege singuri foarte ușor situația. In plus, mi-am exprimat deja disponibilitatea pentru o discuție cu toți acționarii interesați, într-un cadrul instituțional organizat de companie. În cazul Consiliului de Supraveghere al OMV AG, i-am informat despre disponibilitatea mea de a veni la Viena pentru a discuta cu ei în prezența domnului Stern, președintele Consiliului. Dacă doresc să exercite o activitate de supraveghere eficientă și diligentă a OMV AG, mă angajez să îi ajut în interesul Petrom.

5. Este adevărat că ați dorit să deveniți ministru al energiei în noul guvern?

Răzvan Nicolescu: Nu, nu este adevărat. Am ocupat deja o astfel de funcție acum mai bine de zece ani. Îmi place foarte mult ceea ce fac astăzi. De asemenea, sunt foarte mândru de ceea ce am realizat în trecut pentru România, pentru Deloitte – în calitate de partener al celei mai mari firme de consultanță din lume – sau pentru cetățenii europeni, inclusiv pentru austrieci, când am lucrat pentru Uniunea Europeană în două instituții importante ale UE care se ocupă de energie și inovare.

6. Ce funcție doriți să ocupați la Petrom?

Răzvan Nicolescu: După cum am menționat deja, îmi place ceea ce fac în calitate de membru independent și diligent al Consiliului de Supraveghere, ales cu cel mai mare număr de voturi, un membru al CS care își îndeplinește atribuțiile în interesul tuturor acționarilor, cu un mare respect pentru reguli, investiții și eficiență. La sfârșitul celui de-al doilea mandat, mi-ar plăcea să văd compania foarte profitabilă, cel mai mare producător de gaze naturale și petrol din Uniunea Europeană, cu un portofoliu excelent de energie regenerabilă, cu o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât înainte de numirea mea și un adevărat lider regional în materie de guvernanță corporativă.

7. Considerați că este oportun ca Teodora Elena Preoteasa să rămână în Consiliul de Supraveghere?

Răzvan Nicolescu: Nu mi se pare potrivita aceasta intrebare. Teodora Preoteasa are un mandat de patru ani acordat de acționarii noștri. Tocmai a fost numită într-o funcție importantă într-o bancă europeană. Este o persoană foarte serioasă și muncitoare. Pentru informarea dumneavoastră, sunt singurul membru al Consiliului de Supraveghere care deține acțiuni în companie, o practică încurajată de cele mai recente practici de guvernanță corporativă și permisă de legislație. Prin urmare, am avut ocazia să votez pentru alegerea Teodorei în Adunarea Generală a Acționarilor, ceea ce nu am făcut în cazul lui Alfred Stern, din motive care cred ca sunt evidente.

8. Credeți că are sens ca OMV să renunțe la majoritatea sa în Petrom – renaționalizare?

Răzvan Nicolescu: Decizia de a rămâne sau de a părăsi compania aparține acționarilor și nu este de datoria mea să comentez acest lucru. Renaționalizarea în Uniunea Europeană? Imposibil. Suntem o Uniune bazată pe tratate si reguli, iar țara mea este o tara profund europeană. Este important ca următorul CEO al OMV să înțeleagă că România și poporul său merită respect. Angajații Petrom si reprezentantii lor merită respect. Mediul înconjurător merită respect. Bursa de Valori București merită respect. Contractorii companiei, partenerii de afaceri, clienții merită respect și, în final, toți acționarii merită respect. OMV deține 51% din acțiunile Petrom, nu 100%. Lipsa de respect și profesionalism duce întotdeauna la scăderea valorii companiei. Nimeni nu trebuie să se aștepte ca eu să rămân inactiv în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Dacă următorul președinte al Consiliului de Supraveghere nu înțelege necesitatea aplicarii legii, nevoia de respect și profesionalism, nu voi ezita să iau atitudine în interesul companiei. În îndeplinirea atribuțiilor mele în cadrul companiei, nu mă voi lăsa intimidat de niciun fel de presiune.