SUA avertizează cu sancțiuni pentru cumpărătorii care ignoră plafonarea prețului la petrolul rusesc

Redacția sept. 10, 2022 0 comentarii
petrol
Statele Unite amenință că vor impune sancțiuni cumpărătorilor de petrol rusesc și nu respectă plafonul de preț propus de țările G7, în timp ce administrația Biden promite să aplice cu strictețe această politică odată ce va intra în vigoare, scrie Financial Times.
În documentul publicat vineri, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că persoanele care fac „achiziții semnificative de petrol peste plafonul de preț”, precum și cele care furnizează informații false despre aceste achiziții, „pot fi ținta unei acțiuni de aplicare a sancțiunilor”.
Avertismentul administrației Biden se va aplica cumpărătorilor de petrol rusesc din întreaga lume care se gândesc dacă vor respecta plafonul de preț odată ce acesta va fi stabilit de țările G7 și, eventual, de altele. Mulți dintre ei folosesc furnizori de servicii occidentali, cum ar fi companiile de asigurări maritime, pentru a-și finaliza transporturile. Prin urmare, aceștia ar face obiectul plafonării prețurilor.
Orientarea Trezoreriei vine la o săptămână după ce miniștrii de finanțe ai G7 au ajuns la un acord pentru stabilirea plafonului de preț după luni de discuții. Scopul este de a limita veniturile Rusiei din exporturile de țiței și produse rafinate fără a declanșa o creștere bruscă a prețurilor la nivel mondial. Nu se așteaptă ca SUA să impună sancțiuni asupra cumpărătorilor de petrol rusesc care nu folosesc furnizori de servicii occidentali.
Țările G7 nu au stabilit încă un nivel de preț pentru plafonare și așteaptă să vadă dacă și alte guverne se vor alătura coaliției. SUA au declarat că nivelul va fi convenit prin consens.
Deși SUA au declarat că ar putea impune sancțiuni pentru oricine nu respectă plafonul de preț, au precizat, de asemenea, că furnizorii de servicii care au fost induși în eroare nu vor fi trași la răspundere, atât timp cât respectă cerințele riguroase de păstrare a evidențelor.
Analiștii au declarat că menționarea sancțiunilor ar alarma o piață petrolieră deja tensionată de perspectiva unei confruntări cu Rusia privind exporturile de petrol.
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a avertizat Moscova că va opri exporturile de energie dacă țările occidentale vor continua cu planurile de plafonare a prețurilor la petrolul și gazele sale.
La începutul săptămânii, Moscova a declarat că nu va redeschide conducta de gaze naturale Nord Stream 1 către Europa dacă nu vor fi ridicate sancțiunile. Oficialii americani au respins amenințarea că va face același lucru cu exporturile de petrol, argumentând că Rusia ar fi obligată să continue să vândă petrol mai degrabă decât să închidă zăcămintele îmbătrânite, a căror repornire ulterioară s-ar putea dovedi costisitoare.
Traderii și analiștii petroliști au fost sceptici în legătură cu planul de plafonare a prețului, care nu a fost susținut de India și China, cei mai mari importatori de petrol ai Rusiei.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *