Guvernul PSD-PNL a înregistrat cel mai slab trimestru de până acum de când se implementează Planul Național de Redresare și Reziliență: zero jaloane sau ținte finalizate conform regulamentelor, se arată în ultimul raport de monitorizare publicat de MonitorPNRR.ro, transmite USR. Până în prezent, România a ratat îndeplinirea la timp a 44% dintre jaloanele din PNRR.
În acest moment, continuarea implementării PNRR, inclusiv investițiile masive în școli, spitale sau autostrăzi, este blocată în 4 puncte esențiale, spun reprezentanții USR:
- Cereri de plată întârziate și incomplete. Mai sunt câteva zile până când Comisia Europeană va anunța oficial evaluarea pe Cererea de Plată numărul 2, cea pentru care s-a acordat deja o prelungire pentru ca România să corecteze jaloanele pe care nu le-a îndeplinit conform regulamentelor. Aici riscăm să pierdem între 1,4 miliarde de euro și 2, 8 miliarde de euro, adică întreaga sumă alocată.
- Rămânem fără bani pentru investiții. Aprobarea cererilor de plată trebuie să țină pasul cu investițiile lansate, investiții care nu mai pot fi finanțate din PNRR după 2026. Astăzi, dacă ar fi respectat calendarul agreat cu Comisia Europeană, România ar fi putut avea în conturi 9,1 miliarde euro, are doar 6,3 miliarde euro. Valoarea totală a investițiilor deja lansate este de 11 miliarde euro, conform cifrelor guvernului. Orice întârziere în plata contractelor poate duce la întârzierea proiectelor, care poate face ca acestea să fie finalizare pe bani de la buget. Adică deficit bugetar și mai mare decât cel uriaș anunțat de ministrul Câciu.
- Negocierile privind reducerea alocării din PNRR. Guvernul știa de un an de zile că alocarea financiară prin PNRR se reduce din cauza faptului că România a raportat oficial o creștere economică mai mare decât cea estimată (pe baza căreia a fost calculată suma de bani ce putea fi pusă la dispoziția României). Momentan, nu știm nimic de planul României pentru aceste modificări, mai sunt mai puțin de 30 de zile până când trebuie să agreăm cu Comisia Europeană această modificare a PNRR. Guvernul a prezentat oficialilor de la Bruxelles o propunere, a fost trimisă înapoi, nu respecta regulile. Fără această negociere nu putem face următoarea cerere de plată.
- Negocierea pentru REPowerEu, adică 1,4 miliarde de euro în plus pentru România. Guvernul a venit cu același plan fantezist cu irigațiile pe care Comisia nu le consideră “verzi”. Soluția simplă pentru REPowerEU ar fi fost să suplimentăm alocările pentru măsurile deja existente în PNRR și care răspundeau cerințelor programului: eficiență energetică, hidrogen etc. MIPE, coordonator pe PNRR, insistă cu proiecte respinse deja de Comisie, mai avem puțin timp să prezentăm un proiect pentru REPowerEU, guvernul nu a prezentat publicul încă unul.