BREAKING Cea mai dură ieșire a Comisiei Europene la adresa lipsei de reforme a României: recomandă Consiliului UE să constate oficial că ”nu a luat măsuri eficiente” / Pot fi suspendate fondurile europene?

bani euro schengen

Comisia Europeană a publicat miercuri cea mai dură poziție din ultimii ani față de lipsa reformelor din România și a recomandat formal Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) să adopte o concluzie oficială potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente” ca răspuns la recomandarea din 2021 privind scăderea deficitului bugetar.

  • Economedia și G4Media au scris constant în ultimii doi ani despre faptul că guvernele PSD-PNL au îngropat orice reformă structurală (pensii, pensii speciale, reforma bugetarilor, reforma administrativă, reforma companiilor de stat). În paralel, guvernele Ciucă și Ciolacu au crescut cheltuielile statului cu pensiile și salariile și au crescut constant deficitul bugetar, adică funcționarea statului pe datorie.

Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului UE să adopte o concluzie fără precedent potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente”. Ce înseamnă acest lucru? Consiliul UE va supune la vot această propunere, care poate să treacă dacă există o majoritate calificată sau să fie blocată la votul statelor membre.

Ce se întâmplă însă dacă Consiliul UE adoptă decizia potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente”?

Mateusz Szczurek, fost ministru de Finanțe al Poloniei, susține într-o opinie postată pe o rețea socială că o consecință automată a unei astfel de decizii a Consiliului UE este înghețarea unei părți din fondurile UE destinate României începând cu 2025. El arată că ”suma reală a fondurilor înghețate ar putea fi foarte mică, dar pentru România știrea ar putea avea consecințe semnificative pe piață”. Cu alte cuvinte, ar putea duce la creșterea costurilor cu care România se împrumută pe piețe pentru a-și finanța deficitele.

Fostul ministru polonez susține că suspendarea automată a fondurilor europene pentru România e prevăzută de Regulamentul PNRR.

Pe de altă parte, experți europeni au declarat pentru Economedia că o eventuală decizie a Consiliului UE privind România nu duce automat la înghețarea fondurilor UE, ci e doar un semnal public pentru statul vizat, care nu mai poate întârzia reformele și consolidarea fiscală.

PNRR, întârziat semnificativ

Comisia Europeană arată în raportul de țară din cadrul Semestrului European că România a întârziat semnificativ PNRR.

”Punerea în aplicare a planului de redresare și de reziliență al României este întârziată în mod semnificativ din cauza unor provocări substanțiale. România a depus trei cereri de plată, care corespund la 146 de etape și obiective din plan și care au ca rezultat o plată totală de 9,4 miliarde EUR la 29 septembrie 2023”, arată raportul Comisiei.

Executivul european arată că întârzierea PNRR e provocată ”deseori” de ”lipsa de implicare” a conducătorilor de instituții.

Economedia și G4Media au scris pe parcursul anului că România are o problemă cu cererea de plată 3 din PNRR, dat fiind că nu a făcut toate reformele pe care și le asumase.

Ce recomandă Comisia Europeană

Comisia Europeană recomandă oficial ca România să ia măsuri rapide de înăsprire a fiscalității pentru a acoperi gaura din buget, pe care o prognozează la 6,9%, cu mult mai mare decât ținta asumată de guvern de 4,9% din PIB.

Iată recomandările oficiale ale Comisiei Europene:

1 Să prezinte în timp util planul fiscal-structural pe termen mediu. Să înăsprească politica fiscală pentru a realiza o ajustare fiscală pentru anul 2024 în ansamblul său. În 2025, în conformitate cu cerințele Pactului de stabilitate și de creștere, să limiteze creșterea cheltuielilor nete la o rată compatibilă cu reducerea deficitului public general către valoarea de referință de 3% din PIB prevăzută în tratat și să mențină datoria publică generală la un nivel prudent pe termen mediu.
2. Să accelereze semnificativ punerea în aplicare a programelor politicii de coeziune și a planului de redresare și de reziliență, inclusiv a capitolului REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor și a investițiilor până în august 2026, prin garantarea unei guvernanțe eficace și prin consolidarea capacității administrative. În contextul evaluării intermediare, să continue să se concentreze asupra priorităților convenite, luând măsuri pentru a răspunde mai bine nevoilor privind locuințele sociale, serviciile sociale aferente și dezvoltarea zonelor urbane mai mici, luând în considerare în același timp oportunitățile oferite de inițiativa Platformei tehnologiilor strategice pentru Europa pentru îmbunătățirea competitivității.

Comentarii

  1. Intenții bune dar execuție discutabila de la plan pnnr la indeplinire. Ne-o facem cu mana noastra și rămânem cu ochii în soare. Facturi neîncasate, lucrări oprite și lăsate în paragina, deficit bugetar cu astea ne vom alege.

  2. cea mai buna dovada ca SUNTEM CONDUSI DE INEPTI DE NEPREGATITI DE NISTE NULITATI PROFESIONALE SI UMANE. DE INSI SI INSE CARE NU AU NICI O TREABA CU ADMINISTRAREA SI CONDUCEREA UNEI TARI. CA NEAMURILE AMANTELE AMANTII SI SINECURISTII CARE UMPLU PANA LA REFUZ CRENGILE INSTITUTIILOR STATULUI NEFUNCTIONAL SUNT NISTE NIMENI. si inca o dovada ca intre ce latra si realizeaza concret toti ciolacii si ciucii este o distanta astronomica. dar…romanasii vor tara rosie in continuare. si o vor avea inca 4/5 ani pentru ca asa au hotarat pe 09.06.

  3. Povesti!
    Din 2007 de cand Romania a aderat la UE tot auzim ca “Romania NU a facut reformele asumate”!
    Ei si?!
    UE merge inainte, politrucii nostri nu se sinchisesc, voturile europarlamentarilor romani in PE sunt mai importante decat asa zisele “reforme” pe care si le-a “asumat” Romania!

    Domnilor de la Brussels, voi care ati votat in plenul PE Plantul European de Prevenire si Combatere a Cancerului, voi stiti ca Planul National de Prevenire si Combatere a Cancerului(OBLIGATIE a Romaniei si a tuturor membrilor UE) NU functioneaza, a ramas pe hartie, bagat la sertat, ca TOATE Legile adoptate in Romania!
    Desi Planul acesta a fost VOTAT in Parlamentul Romaniei si promulgat ca LEGE de prezidentul Iohannis!

    Despre ce “reforme” vorbiti voi acolo, departe, la Brussels!?
    La Bucuresti e coalitia lu’ peste prajit, care nu se sinchiseste de voi!

  4. Aia de la UE cred ca nu pot sa gandeasca romaneste (ruseste) unde se zice: da, dada, da si se executa tot ce vrem noi.
    Romanika nu a indeplinit 100% nici i intelegere pe la care s a angajat in ultimii 30 de ani. Da aia suntem o tara de mana a doua, nu avem cuvant, onoare.

  5. Hotii striga primii hotii….Despre retelele de crima organizata institutionala inscaunate de infractorii politici PNL-PSD in MAI, Jusitie, Guvern, CCR, Presedintie, servicii obscure, etc, despre devalizarile financiare prin modernizari false, investitii false, despre traficul de carne vie, despre jafurile comise asupra populatiei discrimanate si actele teroriste de distrugere musamalizate de corupta Ursula von der Leyen cu MCV cu tot si despre dezincriminarea tacita a parandaraturilor si ridicarea la minim 15-20%, Tapalaga a scris mai putin sau deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *