Cum să-ți transformi pasiunea în afacere. Cele mai mari obstacole pentru tinerii care vor să deschidă un business

tineri, start up nation, laptop, adolescenti, business sursa foto: Unsplash/ John Schnobrich

Visul de a transforma o pasiune într-o afacere profitabilă rezonează cu oamenii din fiecare generație, dar mai ales cu angajații care doar ce au intrat în câmpul muncii. Descurajați de lumea corporativă și conduși de dorința de a construi o carieră care să se alinieze cu valorile lor, un uimitor procent de 50% din Generația Z aspiră să devină propriul șef. Însă transformarea acestui vis în realitate este complicată, scrie Harvard Business Review.

Mulți tineri nu au fondurile și flexibilitatea necesare pentru a renunța la jobul principal și la siguranța pe care acesta o oferă. Astfel că, tinerii care doresc să înființeze un business încep prin a jongla cu un job full-time și un proiect secundar pentru a putea să testeze ideile sau produsul. În această situație, gestionarea timpului poate fi unul dintre cele mai mari obstacole.

Cele mai mari obstacole pentru tinerii care vor să deschidă un business

Epuizarea: După o zi lungă, cum pot găsi energia necesară pentru a lucra la pasiunea ta? Cum maximizezi timpul pe care îl ai disponibil? Ce se întâmplă când viața îți va sta în cale? Prima barieră în calea începerii unui proiect secundar este adesea cea mai formidabilă: epuizarea pură. După o săptămână lungă, a te prăbuși pe canapea și a urmări seriale pe Netflix poate fi extrem de tentant. Cheia pentru a depăși acea epuizare inițială, am descoperit, este să treci peste primele 10-15 minute. Dacă reușești asta, vei descoperi că dedicarea timpului pasiunii tale este mai revigorantă decât epuizantă.

Studiile au arătat că acele momente de implicare profundă în care pierzi noțiunea timpului pot fi foarte energizante și pot duce la creșterea creativității și fericirii.

Concentrează-te pe un lucru, o oră pe săptămână. Indiferent cât de ocupat ești, probabil poți găsi o oră pe săptămână pentru pasiunea ta. Totul ține de prioritizare. Fie că acea oră este în fiecare luni seară după muncă, în fiecare duminică dimineață înainte de a-ți începe ziua, sau într-o altă perioadă scurtă în care ești liber, iată un ghid pas cu pas pentru a te ajuta să maximizezi acele 60 de minute:

Fă-ți obiectivele SMART

Obiectivele SMART — obiective care sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp — nu sunt doar pentru jobul tău zilnic. Sunt la fel de importante când îți dezvolți o pasiune.

Așadar, întreabă-te: Ce vreau să obțin cu pasiunea mea? Vreau să îmi construiesc un canal de social media despre gătit? Să obțin un TEDx talk? Sau să îmi încep propria afacere de consultanță? Alege un domeniu și creează un obiectiv SMART pentru acesta. Acest lucru te va ajuta să rămâi organizat și motivat, mai ales când timpul este limitat.

Obiectivul tău SMART ar trebui să fie puțin ambițios, să te scoată din zona ta de confort, dar nu atât de ambițios încât să devină copleșitor. De exemplu, dacă obiectivul tău este să îți construiești un canal de social media de succes, să vizezi un milion de urmăritori în șase luni ar putea fi deja un obiectiv greu realizabil. Un lucru mai realist, dar ambițios, ar putea fi 10.000 de urmăritori în 6 luni.

Concentrează-te pe o singură acțiune la un moment dat

Realizarea obiectivelor necesită adesea mai mult efort decât ne așteptăm. Antreprenorii tind să fie distrași de prea multe sarcini. Experții sugerează să te concentrezi pe ceea ce contează cel mai mult pentru tine în momentul respctiv și să ignori restul lucrurilor.

Pentru a pune acest sfat în practică, scrie toate etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a-ți atinge primul obiectiv SMART. Apoi, alege doar un pas — sau „o acțiune” — pe care să te concentrezi în timpul alocat de o oră.

Pentru a identifica „o acțiune”, întreabă-te: „Din toate etapele pe care le-am scris, care sunt esențiale și care sunt opționale pentru atingerea obiectivului meu SMART? Din cele esențiale, care trebuie făcute primele?”. Dedicarea timpului acestei „unei acțiuni” îți va permite să îți studiezi competiția și să dezvolți o idee în care te simți încrezător.

Repetă acțiunea

Odată ce ai identificat „o acțiune”, repet-o în fiecare săptămână, până când ai completat acel prim pas către atingerea obiectivului tău SMART. Apoi, treci la următorul pas esențial, sau acțiune.

Cheia este să te concentrezi pe un lucru la un moment dat. Rezultatele extraordinare nu necesită neapărat eforturi supraomenești și sacrificii. Când sunt împărțite, ele sunt mai ușor realizabile.

Cheia succesului este să descoperi ceea ce te pasionează cu adevărat și să te dedici acelei activități. Călătoria în sine poate fi extrem de satisfăcătoare, iar totul începe cu alocarea timpului necesar.

sursa foto: Unsplash/ John Schnobrich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *