Declarația 177 – Ultimul tren pentru sponsorizarea de către microîntreprinderi

Habitat_D177_Doneaza

Un articol de Valentina Saygo și Habitat for Humanity Romania

În ultima perioadă, legislația privind sponsorizarea a suferit prea multe modificări, din păcate, iar acest lucru ne dăunează practic tuturor, mai ales că vorbim despre foarte multă muncă și implicare din partea ONG-urilor, a firmelor, a consultanților fiscali și a contabililor, pentru educarea și convingerea persoanelor care pot sponsoriza și ajuta proiecte sensibile.

Mituri și realități despre sponsorizări

Îmi amintesc de o campanie de promovare a sponsorizării când o agenție de comunicare mi-a solicitat ajutorul pentru a contura un material explicativ, despre cum funcționează sponsorizarea în rândul firmelor. Am rămas surprinsă atunci despre cât de adânc erau înrădăcinate diverse mituri și despre câtă neîncredere plana asupra antreprenorilor privind deductibilitatea sponsorizărilor. Când vorbeam cu aceștia, îmi spuneau că nu sponsorizează pentru că nu vor contabilii, iar contabilii spuneau că nu vor antreprenorii. A fost nevoie de multă putere de convingere, de explicații, de articole scrise, de interviuri, de conferințe, de persuasiune, pentru a convinge cei doi factori implicați, firmele și contabilii, ca mecanismul sponsorizării să funcționeze.

Între timp, lucrurile s-au schimbat mult în bine din punct de vedere al informării și al convingerii, dar acum nu ne mai ajută legislația. De la 1 ianuarie 2024, microîntreprinderile nu mai pot efectua sponsorizări deductibile din impozit. Dar la fel de real este faptul că nu au  rămas multe microîntreprinderi pe piața economică, majoritatea au devenit plătitoare de impozit pe profit.

Să explic în ce constă mecanismul privind sponsorizarea și mă voi referi la persoanele juridice, pentru că în zona persoanelor fizice situația este stabilă.

Cum funcționează D177?

Firmele pot sponsoriza trimestrial (martie, iunie, septembrie, decembrie) din impozit, fără a avea un cost suplimentar și pot plăti suma deductibilă direct către ONG-ul ales, pe baza unui contract de sponsorizare, fără alte declarații către fisc Important este ca această sponsorizare să se facă în timpul anului, înainte de finalizarea fiecărui trimestru. Uneori poate fi dificil pentru firme să estimeze perfect care este suma deductibilă din impozit, fără să depășească cele două limitări (0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozit), mai ales când impozitul se calculează luna următoare. Această modalitate directă de sponsorizare se aplică pentru anul în curs.

Pentru  cei care nu reușesc să calculeze suma maximă deductibilă trimestrial, în cursul anului prin sponsorizare directă, abia în anul următor au la dispoziție mecanismul de RE-direcționare din impozit a sumei calculate, către un ONG, prin declarația 177. Concret, pentru firmele care nu au sponsorizat anul trecut, pot opta pentru depunerea declarației D177 suma deductibilă din impozitul pe venit sau pe profit aferentă anului precedent. Prin intermediul ANAF, printr-un un mecanism similar cu cel de la persoanele fizice și declarația 230, se RE-direcționează către ONG sumele disponibile din impozit și tot ANAF face plata către acesta, în funcție de opțiunea exprimată în declarație. Și este minunat că avem această posibilitate, de redirecționare față de sponsorizarea directă din timpul anului, mai ales că acei bani rămân la stat.

Ultima șansă pentru sponsorizări prin D177 în sprijinul ONG-urilor

Fac un apel către acele microîntreprinderi care nu au sponsorizat în anul 2023, iar acum este ultima șansă de redirecționare a sumelor din impozitul deja plătit, prin depunerea declarației 177, să nu lase banii la stat și să decidă pe cine aleg să sprijine, cu termen de depunere 25 iunie 2024. În mod similar, firmele plătitoare de impozit pe profit pot redirecționa prin D177 sumele deductibile din impozit, cu același termen de depunere, adică 25 iunie 2024 .

Poate mă repet, dar ONG-urile au grijă de oameni vulnerabili și defavorizați, acolo unde statul nu poate să intervină.

Cum folosesc ONG-urile fondurile din D177?

Te-ai întrebat vreodată ce se poate face cu banii redirecționați din impozit către un ONG?

Hai să facem împreună un calcul. Să presupunem că avem o microîntreprindere, care în 2023 a avut o cifră de afaceri de 2.400.000 lei și nu a sponsorizat în timpul anului. Prin declarația 177 alege Habitat for Humanity: iată aici link-ul pentru descărcarea declarației, plus calculatorul pentru suma deductibilă, iar ANAF redirecționează către ONG suma minimă deductibilă: 20% din impozit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, adică în cuantum de 4.800 lei. Poate nu este o sumă fabuloasă, dar să vedem ce poate face Habitat for Humanity cu acești bani, pentru că oamenii aceștia chiar reușesc să schimbe vieți la propriu, cu fiecare leu primit ca sponsorizare.

Habitat for Humanity – Exemplu de calcul

Cu 4.800 lei donați de firma ta, Habitat for Humanity poate asigura continuitatea proiectelor sale, iar tu, la rândul tău:

  • Poți ajuta la plata chiriei pe o lună pentru 2 familii vulnerabile
  • Poți construi visul unor copii de a avea o cameră a lor
  • Poți susține construcția unui centru educațional, în care copiii să își facă lecțiile
  • Sau poți suporta achiziția a 218 găleți de vopsea lavabilă, a 1.243 bucăți de țiglă sau a 282 saci de ciment

În schimb, firmele plătitoare de impozit pe profit pot redirecționa sume considerabile, mai ales dacă nu au sponsorizat în mod direct sumele maxime deductibile din impozitul anului precedent. Iată o modalitate de calcul și pentru această situație. Să presupunem că avem o firmă cu o cifră de afaceri de 20.000.000 lei, profit impozabil 5.000.000 lei și care nu a sponsorizat în mod direct pe parcursul anului precedent. Suma redirecționată către ONG este de 20% din impozit (160.000 lei), dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 150.000 lei. Cu acești bani, Habitat for Humanity va face minuni, mai ales că vorbim despre o sumă mai mare de 31 de ori.

Impact scalabil – încă un exemplu de calcul

De dragul cifrelor, hai să vedem ce poate face concret Habitat for Humanity cu 150.000 lei primiți din partea firmei tale prin redirecționare de la ANAF:

  • Poți ajuta la plata chiriei pe un an pentru 5 familii vulnerabile
  • Poți construi visul mai multor copii de a avea o cameră a lor
  • Poți susține construcția unui centru educațional, în care copiii să-și facă lecțiile
  • Sau poți suporta achiziția a 6.818 găleți de vopsea lavabilă, a 38.860 bucăți de țiglă sau a 8.823 saci de ciment

Pentru că asta înseamnă sponsorizarea pentru Habitat for Humanity, banii primiți se transformă în țiglă, găleți cu vopsea și saci de ciment, în chirii pentru familii vulnerabile, în “acasă” pentru renovarea locuințelor insalubre.

Sprijin pentru întreaga activitate a ONG-urilor

Ajutorul nu se rezumă doar la bani – companiile pot organiza pentru angajații lor și evenimente de voluntariat în șantier, când, sub forma unui teambuilding, întreaga echipă din firmă pune umărul și ajută la renovarea sau construcția de locuințe sociale pe șantierele Habitat for Humanity Romania. Am ales să vorbesc despre Habitat for Humanity pentru că știu cum proiectele lor schimbă destine, dar poți sponsoriza orice ONG cu care rezonezi, fie că vorbim despre educație, despre sănătate, despre protejarea animalelor, despre copii vulnerabili sau copii supradotați. Este necesar să te implici și să faci tot ce ține de tine, ca banii tăi să ajungă acolo unde este nevoie de ei, nu să rămână la stat pentru sifonări, investiții supraevaluate și pentru pensiile speciale.

Dacă nu ai sponsorizat până acum ca microîntreprindere, declarația 177 este ultima șansă prin care poți decide ce să faci cu taxele tale, până pe 25 iunie 2024. Întreabă-ți contabilul cum, pentru că sigur te va îndruma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *