Analiză Euronews, în vremuri de campionat de fotbal: Unde se bea cea mai scumpă și cea mai ieftină bere din UE?

bere halba Sursa foto: pixabay.com

Prețurile berii variază foarte mult între capitalele europene, cele mai mari costuri fiind înregistrate în regiunea nordică, în Marea Britanie și în Franța, arată o analiză Euronews.com. Clasamentul se schimbă semnificativ atunci când se ia în considerare nivelul de preț pentru băuturile alcoolice calculat folosind paritățile puterii de cumpărare.

Analiza vine în contextul Campionatului European de fotbal din 2024, care tocmai a început vineri. Fanii fotbalului se pregătesc pentru emoțiile meciurilor, iar pentru mulți dintre ei, acest lucru înseamnă să savureze o bere în timp ce urmăresc competiția echipelor lor preferate.

Cu toate acestea, costul acestei experiențe va varia semnificativ în funcție de locul în care se află sau călătoresc fanii, notează Euronews. Date recente relevă diferențe mari în ceea ce privește prețurile berii la halbă și nivelul general al prețurilor la băuturile alcoolice în Europa, subliniind costurile diferite pe care fanii se pot aștepta să le aibă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Potrivit Numbeo, un site de statistici privind costul vieții generate de utilizatori, prețurile berii naționale la halbă (0,5 litri) în restaurante sau pub-uri variază de la 2 euro în Sofia la 8 euro în Copenhaga, în rândul capitalelor UE.

Țările nordice au cele mai mari prețuri la bere

Incluzând Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit și țările candidate la UE, Reykjavik, în Islanda, se află în fruntea listei, cu 10 euro pe bere, urmată îndeaproape de Oslo, cu 9,6 euro.

Urmează Copenhaga și Helsinki, cu un preț mediu de 8 euro pe bere.

La Londra (7,7 euro) și la Paris (7 euro) trebuie să plătiți peste 7 euro pentru o bere la halbă. În Berna, în Elveția, costă 6,7 euro.

Deși trei orașe se situează peste Stockholm (6,7 euro), țările nordice au, în general, cele mai mari prețuri la bere din Europa.

Acest lucru indică faptul că fanii din aceste orașe vor trebui să își facă un buget mai mare pentru băuturile din ziua meciului, în comparație cu alte locații.

În schimb, orașe precum Kiev, Minsk și Chișinău oferă opțiuni semnificativ mai ieftine. Kievul are cel mai mic preț, de 1,1 euro pe bere, urmat de Minsk la 1,2 euro și Chișinău la 1,3 euro.

Prețurile berii sunt, de asemenea, comparativ mai mici în Madrid (3,5 euro) și Lisabona (3,5 euro).

Toate acestea sunt prețuri nominale și nu reflectă standardele puterii de cumpărare (PPS). Această disparitate semnificativă a prețurilor evidențiază modul în care prețurile berii pot reflecta condițiile economice mai largi și factorii pieței locale.

Prețurile berii pot varia semnificativ în cadrul unor țări, făcând-o mai ieftină în unele orașe. Regatul Unit este un exemplu grăitor: în timp ce o bere costă 7,7 euro în Londra, puteți savura una la 4,3 euro în Coventry, 4,8 euro în Aberdeen și 5,2 euro în Sheffield.

Unde este cel mai ieftin și cel mai scump alcool din Europa?

Indicii de nivel al prețurilor (IAP) oferă o comparație a nivelurilor de preț ale țărilor în raport cu media UE, calculată pe baza parităților puterii de cumpărare (PPP). Dacă indicele PLI este mai mare de 100, înseamnă că țara respectivă este relativ scumpă în comparație cu media UE. În schimb, dacă PLI este mai mic de 100, țara este relativ ieftină în comparație cu media UE.

În 2022, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică al UE, Islanda (297% din media UE) a fost cea mai scumpă țară pentru băuturile alcoolice, în timp ce Ungaria (82%) a fost cea mai ieftină dintre cele 37 de țări europene. România e în partea de jos a clasamentului, cu 88,8%.

În UE, Finlanda a fost cea mai scumpă țară pentru alcool, cu un indice al nivelului prețurilor de 213%, urmată îndeaproape de Irlanda (210%).

La fel ca în cazul prețurilor nominale, țările nordice au cel mai ridicat indice al nivelului prețurilor pentru băuturile alcoolice. Primele trei țări sunt țările nordice, iar altele se află, de asemenea, în primele opt locuri.

Cazurile Turciei și Greciei sunt, de asemenea, demne de remarcat. În aceste țări, nivelul prețurilor la băuturile alcoolice este semnificativ peste media UE, cu 173% și, respectiv, 153%.

Marea Britanie este mai scumpă, în timp ce “cele patru mari” din UE sunt mai ieftine
La examinarea celor mai mari cinci economii europene, nivelul prețurilor la băuturile alcoolice în Regatul Unit (139%) a fost mai mare decât media UE. Deși datele din Regatul Unit sunt din 2020 și nu sunt direct comparabile cu cele din 2022, ele oferă totuși informații valoroase în general.

În Franța, indicele a fost cu puțin sub media UE (99,9%). În Spania, acesta a fost de 97,6%, în Italia de 89,3%, iar în Germania de 86,7%, ceea ce indică faptul că băuturile alcoolice sunt mai ieftine în “cele patru mari” ale UE în comparație cu media generală a UE.

Nivelul de preț pentru alcool a fost de aproximativ 3,6 ori mai mare în cea mai scumpă țară în comparație cu cea mai puțin scumpă dintre cele 37 de țări. În cadrul UE, această diferență a fost de 2,6 ori mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: