OFICIAL Consiliul Concurenței confirmă investigația pe piața IT: 14 companii au fost vizate de inspecții inopinate

calculator IT programator Sursa foto: Dreamstime

Consiliul Concurenței a confirmat, joi, oficial, faptul că a lansat o investigație pe piața de IT din România, privind trucări de licitații publice, după cum a scris Economedia de săptămâna trecută AICI.

Instituția a efectuat inspecții inopinate la sediile a 14 companii active pe piața comercializării echipamentelor de tehnologia informației și comunicații din România.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile trucări ale unor licitații publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației şi comunicaţii furnizate de către Cisco Systems Romania SRL, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Cisco au transmis săptămâna trecută pentru Economedia: „Nu facem comentarii cu privire la investigațiile în derulare și cooperăm cu autoritățile.”

„Acestea au fost printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat, atât din punctul de vedere al duratei, vorbim de 3 zile la sediile companiilor, cât și al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialiști”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență are indicii că licitațiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puțin din anul 2019, arată instituția.

Companiile la care s-au desfășurat inspecții inopinate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL și Prime Telecom SRL.

„Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, mai arată Consiliul Concurenței.

Instituția menționează că o parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost aduse în atenția autorității de concurență de către autorități contractante, dar și prin intermediul platformei avertizorilor de concurență. De asemenea, indicii au rezultat și din analiza derulată de Consiliul Concurenței asupra procedurilor de achiziție publică organizate pe piața vizată de investigație.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Citește mai multe despre firmele implicate, AICI:

BREAKING Inspecții inopinate ale Consiliului Concurenței la companii IT. Surse: Suspiciuni de licitații trucate în sectorul public

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *