Finanțele rezolvă o problemă care făcea ca anumite salarii să scadă, odată cu majorarea salariului minim de la 1 iulie

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere și vrea să adopte în ședința de vineri o ordonanță prin care rezolvă temporar o problemă care făcea ca anumite salarii să scadă, odată cu majorarea salariului minim de la 1 iulie.

Amintim că Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei de la 1 iulie și crește la 300 lei suma care nu este impozitată. Totuși, meține la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii pentru angajați. Consiliul pentru IMM-uri avertiza că dacă pragul rămâne la acest nivel, salariile unor angajați ar putea scădea sau angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate angajaților.

Acum Finanțele vor modifica legea astfel încât bonurile de masă să nu fie luate în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 de lei pentru acordarea sumei de 300 de lei neimpozabili, cel puțin până la finalul acestui an.

„Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”, arată proiectul de ordonanță.

Astfel, amintim că Guvernul a adoptat deja o hotărâre ca salariul minim brut pe țară să se majoreze începând cu data de 1 iulie 2024 la 3.700 lei/lună, față de 3300 lei/lună în vigoare până la 30 iunie 2024 (ceea ce duce salariul net de la 2.073 la 2.363 de lei).

Totodată, prin ordonanță de urgență, Guvernul a majorat la 300 lei/lună, de la 200 lei/lună, suma reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, pentru creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Totuși, acordarea facilităților la suma de 300/lună este condiționată de nedepășirea pragului de 4.000 lei brut /lună realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *