Ministrul Sănătății, despre achizițiile publice din pandemie care fac acum obiectul unor dosare penale: „Totdeauna, în vremuri de criză există şi “băieţi deştepţi”. Ei dinamitează încrederea populaţiei în stat”

masca Foto: Pexels

Ministrul Sănătăţii afirmă că în pandemia de COVID statul român a făcut eforturi şi a cumpărat cantităţi mari de materiale sanitare, dar că printre achiziţii se numără şi unele în valoare de zeci de milioane de euro care au fost făcute pentru materiale ce nu au fost folosite niciodată, transmite News.ro, citând declarații din cadrul unui interviu televizat. El spune că achiziţiile din perioada pandemiei care acum fac obiectul unor dosare penale sunt de natură a scădea încrederea populaţiei în autorităţi, iar acest lucru se repercutează şi asupra sistemului sanitar. „Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, declară Alexandru Rafila.

„Totdeauna, în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. În ghilimele, nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piaţa liberă, ajungemîntr-o situaţie stupidă în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil şi pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de faţă sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la Prima Tv, întrebat ce părere are despre contractele de achiziţii de materiale sanitare din pandemie, care acum fac obiectul unor cercetări penale sau al unor dosare în justiţie.
În acest context, ministrul spune că în perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 statul român a făcut achiziţii de materiale sanitare în valoare de zeci de milioane de euro, unele dintre acestea nefiinf folosite niciodată.
„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Ştiţi bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, maşini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat şi care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măşti FFP2, cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupţie, că discuţi de o corupţie aici, nu discuţi despre altceva. Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte şi în sectorul sănătăţii, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, mai spune ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.