Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței, a declarat marți în cadrul unei dezbateri despre sectorul energetic că „un monopolist poate fi tentat să favorizeze companiile din propriul grup”, avertizând că o astfel de practică ar putea încălca legislația concurențială și a recomandat evitarea acesteia.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Distribuitorii se află într-un monopol şi responsabilităţile pe care le au dânşii sunt unele speciale. Gândindu-ne că marea lor majoritate sunt parte din grupuri care mai includ alte companii care acţionează pe pieţe conexe, situaţia din punct de vedere concurenţial şi al comportamentului monopolistului devine şi mai complicată. Înţeleg tentaţia ca un monopolist să-şi încurajeze companiile din grup, dar totuşi îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislaţiei pe concurenţă. Avem investigaţii unde am aplicat amenzi. Rolul nostru nu este să aplicăm amenzi, ci ca, până la urmă, să facem pieţele să fie funcţionale. Mai sunt investigaţii unde am acceptat o serie de angajamente care au condus la înlăturarea îngrijorărilor concurenţiale. Pentru noi, această piaţă este o prioritate, pentru că ea are un impact foarte mare în toate sectoarele din economie, are un impact foarte mare în ceea ce înseamnă competitivitatea jucătorilor din economia României şi a României în ansamblu”, a subliniat Comănescu, la un eveniment organizat de Financial Intelligence.
Reprezentantul autorităţii de concurenţă a punctat faptul că operatorii de distribuţie trebuie să investească în contorizarea inteligentă.
„Pe lângă această nevoie de investiţii în zona de distribuţie, un punct care nu s-a atins aici este nevoia ca operatorii de distribuţie să investească în acele contoare inteligente. Contoarele inteligente colectează şi transmit datele, iar sugestia mea ar fi ca aceste date să fie transmise simultan tuturor furnizorilor care au prosumatori în aria lor de distribuţie. Astfel va exista o predictibilitate la nivelul furnizorilor şi, până la urmă, dacă se pot face anumite economii care să se transfere către populaţie cu preţuri mai mici, e bine ca acest efort să fie unul susţinut. Suntem într-o perioadă în care preţul, care este principalul parametru de concurenţă, este plafonat, deci nu avem o concurenţă prin preţ. Pe de altă parte, am văzut că sunt operatori care merg la următorul nivel şi oferă fie aparate de aer condiţionat, fie centrale şi aşa mai departe, astfel încât în ochii consumatorului să existe această posibilitate ca, deşi preţul în această perioadă este unul plafonat, să poată alege pe baza ofertelor în ansamblul lor”, a afirmat oficialul Consiliului Concurenţei.