BREAKING. Salariile bugetarilor, cu excepția demnitarilor, cresc anul viitor cu 5%, anunță premierul Marcel Ciolacu. Proiect de buget: Deficit de 5%, creșteri consistente de alocări la Educație și Transporturi

Cum-investești-la-bursă-cu-un-buget-mic

Proiectul de buget pentru 2024  prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor, a anunțat azi premierul Marcel Ciolacu. Acesta a mai spus că proiectul de buget pentru 2024, care ar urma să ajungă în Parlament înainte de Crăciun, prevede un deficit bugetar sub 5% din PIB. Acesta a anunțat că din 2024 vor crește contribuțiile la pilonul II de pensii, în caz contrar România riscând să piardă fondurile din PNRR. Premierul a mai anunțat că, pentru 2024, au crescut bugetele pentru Educație, Transporturi, Sănătate.

Declarații Marcel Ciolacu:

  • Calendarul bugetului: Vrem să îl punem azi în transparență, joi să treacă prin ședina de guvern, până la Crăciun să treacă prin Parlament.
  • Va fi o majorare de salarii de 5% pentru tot sistemul bugetar, mai puțin pentru demnitari
  • A crescut PIB-ul, mergem și mai mult pe investiții nominal, mergem pe un procent de 7,3% pe investiții.
  • Avem un buget istoric la Educație, de 4,1%, o creștere de 60%
  • Despre salariile profesorilor: “o să decid cu liderii de sindicat în aceste zile”
  • Niciun minister nu pierde niciun ban, sunt ministere care au mai puțini bani, sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii de cofinanțare anul acesta – e vorba de Ministerul Economiei. La Transporturi e o majorare consistenă (30%), avem majorare și la Ministerul Sănătății (26%)
  • Cifra de deficit va fi sub 5%
  • Despre modernizare ANAF și la Vămi: În perioada următoare vom veni cu anumite modificări, poate vor fi și modificări legislative pentru eficiență, sunt total nemulțumit de activitatea în această zonă în acest moment, nu neaparat de conduceri.
  • Despre Pilonul II: “Ne-am asumat un jalon. Dacă nu aș mări pilonul II, cum și-a asumat statul și coaliția… E jalon prins în PNRR. Dacă eu nu îndeplinesc acest jalon atunci comisia vine și îmi oprește acești bani”.
  • Vineri depunem cererea de plată numărul III, am finalizat negocierea PNRR, nu mai avem 9,4 (plafonul de cheltuieli însumând 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii, n.red.), am terminal legea pensiilor, am introdus RePowerEU. Mai aveam de încheiat cerea de plată 3, care se depune vineri către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Apoi vom intra în procedura de negociere pe fiecare jalon. Probleme mai substanțiale sunt la jalonul 206, la microîntreprinderi, vom discuta, vom vedea ce măsuri se iau la buget, în ordonanța-trenuleț, continuăm negocierile.
  • Despre aderarea la spațiul Schengen: Am declanșat negocieri, România era blocată. Primul pas s-a făcut: Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau anunța triumfalist că România va intra fără condiții în Schengen cu aeroporturile. Ministrul de Interne va merge la negocieri în Slovenia. Probabil că discuția cu intrarea cu granițele terestre va continua anul viitor. În martie vom intra în Schengen cu aeroporturile. Depinde și de Olanda, care are rezerve față de Bulgaria. Așteptăm această decizie a Olandei pentru a vedea abordarea pe care o va avea România ulterior. Așteptăm decizia parlamentului din Olanda și apoi voi sta de vorbă cu președintele României și cu Reprezentanța României la Bruxelles.
  • Unde vor fi găsiți banii promiși prin legea pensiilor? “Avem un buget unde sunt prevăzuți banii pentru pensii”
  • Cred că e normală o creștere a salariului minim pe anul viitor, vom avea o discuție cu patronatele și sindicatele, sper să o avem până la finalul anului, ca să o prindem în buget.

Comentarii

  1. Pentru Ciolacu orice e posibil. După mintea premierului vare spunea că „România trece de la fapte la vorbe” nu mai contează că Legea finanțelor publice prevede că bugetul național trebuie elaborat și trimis parlamentului până pe 15 noiembrie a fiecărui an, dar există și excepții când alegerile parlamentare au fost organizate în ultimele trei luni din an.
    În această situație, noul guvern are 20 de zile de la învestire pentru a trimite proiectul de buget către Parlament. În cazul în care bugetul de stat nu este aprobat până la 31 decembrie, se merge pe alocarea lunară din bugetul anului precedent. Ori anul acesta nu suntem in această situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *