Covasna : Petiție pentru modificarea traseului Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău. Locuitorii comunei Ilieni, în frunte cu primarul spun că vor pierde ,,terenurile agricole fertile”

A 13 Brasov Bacău

O petiție pentru modificarea traseului viitoarei Autostrăzi A 13 Brașov-Bacău a fost inițiată de locuitorii comunei Ilieni, din județul Covasna (n.r. localitate de lângă municipiul Sfântu Gheorghe), inițiatorii fiind nemulțumiți de faptul că traseul propus trece prea aproape de comună (aprox. 200 metri), transmite Agerpres. Petiția pentru modificarea traseului vine după ce, Consiliul Județean Covasna a anunțat pe 29 ianuarie eliberarea Certificatului de Urbanism pentru traseul de 76 km. În județul Covasna, A13 va străbate teritoriul următoarelor UAT-uri: Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacșa, Boroșneu Mare, Dalnic, Cătălina, Tg. Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni și Brețcu. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite 6 noduri rutiere: la Chilieni, Sfântu Gheorghe, Reci, Tg. Secuiesc Vest și Tg. Secuiesc Nord, Lemnia. Din punctul de vedere al reliefului, porțiunea Brașov – Brețcu este cel mai ușor de realizat, mai notează CJ Covasna. 

Petiția va fi transmisă atât Ministerului Transporturilor cât și CJ Covasna, a precizat Fodor Imre, primarul comunei, el însuși printre semnatarii documentului : ,,Având în vedere nemulţumirile din spaţiul public despre traseul viitoarei autostrăzi A13 Braşov – Bacău, care conform planurilor actuale va trece pe lângă comuna noastră, vreau să fac câteva precizări. Încă din primul moment în care am aflat că noul traseu al autostrăzii va trece pe lângă localităţile Ilieni şi Dobolii de Jos, m-am declarat împotriva acestui lucru din mai multe motive. În primul rând faptul că se vor pierde foarte multe terenuri ale locuitorilor comunei, terenuri agricole fertile, care vor duce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor. În al doilea rând, în zona respectivă există mai multe PUZ-uri aprobate în care sunt cuprinse inclusiv zone de locuinţe pe marginea noului traseu, şi al căror confort ar fi în mod evident diminuat de autostradă.

Nu trebuie lăsat la o parte nici faptul că poluarea, atât de mediu cât şi fonică, din cauza amplasării atât de aproape de zone de locuit ale comunei Ilieni, fac necesară mutarea acestui traseu mai departe de localităţile noastre.
Am fost printre primii oameni care au semnat petiţia către Ministerul Transporturilor prin care e solicitată găsirea unei noi variante de traseu şi cred în continuare că doar prin dialog şi argumente prezentate autorităţilor de la Bucureşti se poate găsi o soluţie cu care să fim mulţumiţi şi noi, locuitorii comunei Ilieni.” a scris pe Facebook Primarul.
Textul Petiției :
,,Noi, subsemnaţii prezentei petiţii, locuitori ai comunei Ilieni, am aflat cu stupoare din mass media faptul, că traseul autostrăzii Braşov-Bacău va trece într-un mod total defavorabil şi nefiresc de-a lungul localităţilor care formează comuna Ilieni, la mai puţin de 200 m de localităţi, poluând fonic şi afectând în mod permanent şi ireversibil calitatea aerului din localităţile Ilieni şi Dobolii de Jos, datorită curenţilor de aer din zonă care se manifestă din amonte în aval. Impactul negativ asupra sănătăţii populaţiei din comuna Ilieni şi disconfortul creat acestora este uriaş. Mai mult, traseul autostrăzii între Munţii Baraolt şi localităţile Comunei Ilieni, conform ultimei modificări, vizează şi afectează zonele pe majoritatea cărora se desfăşoară activităţi agricole, teritoriu în care terenurile sunt mult mai fertile decât în partea de est, respectiv tot aici se desfăşoară activităţi de creştere a animalelor, iar autostrada va reprezenta o serioasă barieră fizică în desfăşurarea acestor activităţi tradiţionale afectând economia locală şi traiul zilnic al unei părţi din populaţie.”
La sfârșitul anului trecut, CNAIR a cerut proiectantului Consitrans să modifice traseul Autostrăzii Unirii A 8 în zona de Nord a municipiului Iași.
Sursa Foto Imre Fodor Facebook

Comentarii

  1. După 4variante ale acestui traseu de autostrada oferite publicului în media, peste noapte se alege al 5-lea care culmea oricum ai privi relieful poți să îți dai seama că această variantă ar una și mai scumpă cu viaducte și poduri mai multe. Plus numai vorbim poți să arunci cu piatra în casele oamenilor, atât de aproape trece autostrada. La ce mă pot gândi este că e interesul cuiva din mai mari județului, care e pe la conducere și are așa influente mari să nu treacă A13 pe lângă localitate Ozun, Chichis prin camp deschis departe de casele oamenilor. Trist ca vorba aia “Nu contează cine moare să mâncăm bine la pomană “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *