Ministerul Energiei: Doar companiile care au reclamat în justiție prevederile declarate neconstituționale vor primi înapoi sumele din supraimpozitarea energiei

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Doar companiile care au reclamat în justiție prevederile declarate neconstituționale vor primii înapoi sumele din supraimpozitarea energiei, transmite Ministerul Energiei.

Amintim că Curtea Constituțională a României a decis, joi, că supraimpozitarea producătorilor de energie, introdusă începând cu anul 2022, este neconstituțională. Măsura a adus la bugetul de stat circa 13 miliarde de lei de la producători, după cum scrie profit.ro. Decizia CCR se aplică însă pentru viitor, nu este retroactivă, așa că statul nu mai poate încasa această taxă de acum încolo. Nu este clar ce se va întâmpla cu sumele deja încasate. Asociația Energia Inteligentă spunea că statul a încasat din suprataxare circa 27 miliarde lei și că va trebui să dea banii înapoi companiilor care au deschis procese în instanță. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, spunea că decizia CCR poate pune România pe butuci economic și o împinge în brațele FMI.

Ministerul Energiei precizează că suma de 27 de miliarde de lei vehiculată, reprezentând “suma de restituit” operatorilor economici, este una eronată. Ministerul precizează că aceasta este întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică – sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici, din următoarele motive:
„1. Dispozițiile declarate neconstituționale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate și nici în cauzele aflate pe rol în fața instanțelor judecătorești, în care aceste dispoziții sunt relevante. Prin urmare, doar operatorii economici care au formulat excepții de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziție Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc și celelalte condiții solicitate de instanța de drept comun.
2. De asemenea, pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepție, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepție de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătorești, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă.
3. În prezent, întrucât nu se cunoaște numărul subiectelor de drept menționate anterior și nici cuantumul sumelor solicitate de acești operatori economici, nu poate fi estimată valoarea pe care statul ar trebui să o restituie.
4. Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, și după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanța de la care provine cauza (instanța a quo), precum și a celor pentru care părțile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.