Asociația Energia Inteligentă, despre efectele deciziei CCR privind supraimpozitarea. Statul trebuie să găsească bani pentru a finanța prețurile plafonate și pentru a da banii înapoi producătorilor

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Asociația Energia Inteligentă afirmă că, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională supraimpozitarea producătorulor de energie, statul trebuie să găsească bani pentru a finanța prețurile plafonate și pentru a da banii înapoi producătorilor.

Curtea Constituțională a decis pe data de 7 noiembrie 2024 că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, este neconstituțională. Decizia Curții nu este retroactivă, ci se aplică doar pentru viitor, așa că statul nu mai poate încasa această taxă de acum încolo. Nu este clar ce se va întâmpla cu sumele deja încasate.

Asociația Energia Inteligentă afirmă că statul a încasat din suprataxare circa 27 miliarde lei în (5,43 miliarde euro) ultimii doi ani, la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă circa 3 mld lei (0,6 miliarde de euro).

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Asociația susține că această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finanțare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate. Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai sunt de achitat circa 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie face necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori, arată asociația.

„Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?”, se întreabă Asociația.

Totodată, AEI atrage atenția că deschiderea unor procese în instanță de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curții Constituționale) probabil vor duce la necesitatea plății acestor sume, dar mai ales la necesitatea obținerii resurselor necesare.

„Creșterea prețurilor la gaze și energie este una din puținele moduri de a obține aceste fonduri. Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creșterii prețului de mâine”, mai arată AEI.