Ministerul Muncii pregăteşte actualizarea Codului ocupaţiilor din România. Au fost identificate 100 de meserii noi, spune ministrul de resort

Redacția oct. 12, 2021 0 comentarii
computer, calculator, birou

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pregăteşte actualizarea COR-ului (codul ocupaţiilor din România), a anunţat ministrul de resort, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Au fost identificate aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupaţii vin să răspundă evoluţiilor din domeniul IT şi digitalizare, susține ministrul.

“Aceste cursuri de calificare pe care noi le oferim prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă trebuie adaptate noilor cerinţe de pe piaţa muncii. România se dezvoltă, intră într-o competiţie internaţională. Nu mai poţi să mergi doar cu dulgheri şi cu tâmplari cu toate că este o meserie foarte bine plătită în străinătate, dar apar meserii ale viitorului pe care, dacă noi nu le acceptăm şi nu le pregătim, o să ne prindă viitorul nepregătiţi. În ceea ce priveşte competenţele digitale ale tinerilor între 16 şi 24 de ani, România se află la 56% faţă de media europeană de 80%, iar la nivelul întregii populaţii, competenţele digitale sunt de 10% în timp ce la nivel european sunt de 33%. Asta înseamnă meserii noi, calificări noi, pe care noi începem să le pregătim prin actualizarea COR-ului (codul ocupaţiilor din România) unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupaţii vin să răspundă evoluţiilor din domeniul IT şi digitalizare. De exemplu, analist de testare software, auditor de securitate cibernetică, investigaţii digitale, expert în securitate cibernetică – sunt meserii noi, iar pe altele, care nu se mai folosesc de cel puţin nouă ani de zile, le scoatem din codul ocupaţiilor pentru că nu are rost să focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legătură cu piaţa muncii”, a afirmat Raluca Turcan, cu ocazia lansării studiului ‘Costul educaţiei: investiţie, randament, impact’, realizat de Deloitte România la comanda Fundaţiei World Vision România.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *