UPDATE 19.00 Bursa de la București a închis ședința de luni în scădere, cu minusuri de aproape 3%, în contextul rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, care îl dau pe primul loc, cu peste 40% din voturi, pe George Simion, candidat suveranist de extremă dreapta.
Companiile din indicele BET al Bursei au scăzut și cu peste 5%: Fondul Proprietatea -6,13%, Transgaz -5,36%, Premier Energy -5,29%.
UPDATE 16.10 Ministerul Finanţelor nu s-a putut împrumuta, luni, din cauza costurilor prea mari. Instituția a respins, astăzi, toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 48 de luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat, transmite Agerpres.
UPDATE 14.45 Randamentele obligațiunilor denominate în leu au crescut vertiginos, iar obligațiunile în dolari ale României au înregistrat cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente, după ce s-a aflat că prim-ministrul Marcel Ciolacu intenționează să își prezinte demisia, scrie Bloomberg.
Randamentul obligațiunilor interne pe 10 ani a urcat cu 40 de puncte de bază la 8%, cel mai ridicat din ianuarie. Indicele bursier de referință de la București a scăzut cu până la 2,6%, una dintre cele mai mari căderi din lume.
Rezultatul scrutinului riscă să slăbească și mai mult capacitatea țării de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, care este urmărit îndeaproape de investitori.
UPDATE 14.30 BVB continuă scăderile și la jumătatea ședinței de tranzacționare. Indicele principal al Bursei scade cu peste 2%.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE 11.20 Dobânzile la care se împrumută statul român de la investitori încep să crească. Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a ajuns luni la 7,75%, cu 20-30 de puncte de bază mai sus față de vineri. Acesta este cel mai ridicat nivel de la începutul lunii februarie. Cu când randamentul este mai ridicat, cu atât statul român se împrumută mai scump de la investitori.
Știrea inițială
Bursa de Valori București (BVB) a deschis „pe roșu” ședința de luni, prima de după primul tur al alegerilor prezidențiale, în care pe primul loc a ieșit George Simion, liderul partidului extremist AUR. Dobânzile la care se împrumută statul cresc și ele vertiginos la 8%.
Indicele principal al Bursei, BET, scădea cu 1,75%, la 16.839,98 puncte, în primele minute ale ședinței de tranzacționare.
Acțiunile companiilor din indicele BET scad cu până la 5,7% – Romgaz, 5% – Aquila, 3% – Banca Transilvania, 2% – OMV Petrom, 1% Hidroelectrica.
Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România, scad cu 3%, cele ale Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie cu 1%. OMV Petrom (SNP) pierde 2% iar Romgaz (SNG), 5%, arată datele ZF.
Costurile de împrumut ale României sunt încă stabile la 7,4%, însă marile burse din Vest nu s-au deschis încă.
Cursul leu/euro este stabil la 4,978 lei, momentan, deoarece banca centrală menține moneda într-un interval strâns prin intermediul regimului său de flotare gestionată.
George Simion a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale cu peste 40%, urmat de pro-europeanul Nicușor Dan (%), care a reușit să se califice în turul doi după o luptă strânsă cu candidatul coaliției de guvernare Crin Antonescu.
Liderul partidului extremist AUR a obținut aproape 4 milioane de voturi, mai mult decât obținuse, împreună cu Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate din 2024. De notat că George Simion a câștigat peste 60% din voturile din diaspora.
Context. Economia României se află într-o situație dificilă și trece prin cel mai grav dezechilibru fiscal de la criza din 2009. Țara noastră a ajuns la un deficit bugetar de 9,3% din Produsul Intern Brut, cel mai mare din Uniunea Europeană. Guvernul și-a asumat reducerea în acest an a deficitului la 7% din PIB. Nerespectarea acestei ținte ar putea duce la suspendarea fondurilor europene pentru România dar și la un semnal extrem de prost pentru investitori. În contextul în care România se regăsește deja pe ultima treaptă recomandată investițiilor, o continuare a indisciplinei fiscale ne va trimite direct la „junk”, adică o țară nerecomandată investițiilor. În acest moment țara noastră deja se împrumută la cele mai scumpe costuri din UE, cu o dobândă de 7,75% la împrumuturile pe 10 ani. Deja România ajunge astfel la un punct în care costurile cu dobânzile sunt mai mari decât așteptarea de creștere economică nominală. Drept urmare, datoria publică crește accelerat și crește și raportul datorie versus Produs Intern Brut. O retrogradare la „junk” va face ca România să mai găsească cu greu bani pentru a finanța deficitul, datoria și astfel și cheltuielile curente pentru care se împrumută – salarii, pensii, investiții în infrastructură și nu numai, cheltuieli de înarmare etc.