Oana Coantă, bucătarul și co-proprietarul unui bistro din Brașov, crede că majorarea TVA, care a va intra în vigoare de vineri 1 august, este cea mai mică problemă a domeniului HoReCa.

Începând cu 1 august 2025, sectorul HoReCa din România va avea noi cote de TVA. Legea nr. 141/2025 introduce o nouă cotă standard de 21% (în creștere de la 19%), precum și o cotă redusă unică de 11%, care va înlocui vechile cote de 5% și 9%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Oana Coantă crede, însă, că domeniul are o mulțime de alte probleme care duc la pierderi, cum ar fi organizarea proastă, porțiile prea mari ori meniurile prea încărcate. Redăm mai jos postarea ei de pe Facebook în legătură cu probleme Horeca.

“Mărirea TVA e cea mai mică problemă pe care o avem în horeca
Mă cheamă Oana și am opinii nepopulare printre horecari,
cum e aia cu zile duble de muncă puse consecutiv,
acum mă întreabă jurnaliștii ce cred despre mărirea de TVA și scriu aici pentru toți,
cred că e cea mai mică problemă pe care o avem în horeca,
până acolo sunt
pierderile,
organizarea proastă care duce tot la pierderi,
oamenii obosiți sau neinstruiți care produc pierderi,
consumul excesiv de tot felul de chestii care pot fi controlate (șervețele, pâine, paie, becuri aprinse aiurea, decoruri inutile în blide),
porțiile prea mari,
meniurile prea încărcate,
stocuri care nu respectă FIFO și mor prin depozite și frigidere,
procentul ăla la TVA e o glumă,
nu ăla o să ne îngenuncheze ci
lipsa unei strategii,
absența planurilor de afaceri,
haosul organizatoric,
cumpăratul de ingrediente de la mega,
ineficența și încrederea că ni se cuvine.
In rest, cei care nu mă cred, dupa 25 de ani de horeca, să fie sănătoși ei și afacerea lor, mă interesează deloc că nu sunt de acord cu mine.”
La începutul acestei luni, înainte de adoptarea măsurilor fiscale, HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România avertiza că majorarea TVA în HoReCa de la 9% la 11% va crește povara fiscală din sector cu 17% și va amplifica dezavantajul competitiv al industriei românești, în contextul în care România se situează deja în zona mediană superioară a statelor europene privind TVA-ul aplicat restaurantelor. Daniel Mischie, vicepreședinte HORA, transmitea că această majorare va conduce la o creștere a prețurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%, ceea ce va duce, de asemenea, la frânarea consumului, concedieri și creșterea evaziunii fiscale.