Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit, vineri, cu mai mulți fermieri, în contextul protestelor agricultorilor din mai multe localități din țară, pe fondul nemulțumirilor legate de tranzitul cerealelor din Ucraina. Daea a precizat că autoritățile ”învârt o situație grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”: ”Ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a precizat ministrul român al Agriculturii.
Daea a mai spus că ”zăngănitul armelor de lângă țara noastră” a creat probleme mari prin fluxul de cereale ucrainean care a pus fermierii români ”într-o situație extrem de grea”, dar că Ministerul Agriculturii a dublat sprijinul acordat de UE, de 10 milioane de euro, pentru România:
- ”Sunt alături de fermieri, de fiecare dată am dat sprijinul necesar. Este un moment greu în care conflictul armat și zăngănitul armelor de lângă țara noastră a creat probleme deosebite prin acest flux de cereale și a pus într-o situație extrem de grea pe cei care au valorificat la prețuri mici datorită (sic!) cerealelor din Ucraina. Cerealele trebuiau să ajungă doar acolo unde destinația era foarte clară, unde populația este dependentă de import. Le-am zis fermierilor să intre toți la discuția cu ministrul pentru că așa este normal. Mi-au zis problemelor, le-am spus clar ce facem, le-am explicat pe larg că acele sume care au venit în prima tranșă se pun în mișcare imediat, pentru că ieri a apărut în M.O. sumele mici dar vor ajunge la fermierii afectați. Ministerul Agriculturii a mai pus 10 milioane pe lângă cele 10 milioane de la UE și am publicat actul normativ care stabilește… Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale, ci tot sprijinul se duce spre fermieri care au cereale (…) Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.