INTERVIU Ioan Popa, Transavia: Producătorul de carne de pui din spatele Fragedo pregătește investiții de peste 100 de milioane de euro

Ștefan Maftei iul. 2, 2024 0 comentarii 3688 vizualizări
Ioan Popa, Transavia Sursa foto: Facebook/ Transavia

Transavia lucrează la un plan investițional în valoare de peste 100 de milioane de euro, cel mai mare din istoria companiei, care are ca scop extinderea operațiunilor afacerii și diversificarea portofoliului de produse, a anunțat dr. ing. Ioan Popa, președinte și fondator Transavia, într-un interviu acordat pentru Economedia despre oportunitățile și provocările industriei agricole din România.

Întrebat ce tendințe observă în piață, acesta a declarat că este întrevăzută o creștere a pieței de carne de pui, atât la nivel global, cât și național, și spune că la nivel de companie fructificarea acestor oportunități va fi urmărită prin consolidarea poziției Transavia pe piețele externe și prin deschiderea unora noi. Totodată, anunță cele mai mari investiții din istoria companiei.

Lucrăm la un plan investițional masiv, cel mai mare din industria de resort și din istoria companiei noastre, de peste 100 de milioane de euro, care va extinde și va diversifica modelul nostru de afacere integrată 100% vertical care ne-a consacrat și care va stimula puternic dezvoltarea economică a regiunii și a sectorului de activitate”, declară Ioan Popa pentru Economedia.

Dr. Ing. Ioan Popa este de părere că principalele provocări din sectorul de activitate se referă la situația economică și politică globală actuală, la instabilitatea din mediul politic intern cauzată de lipsa de predictibilitate a reglementărilor guvernului și la deficitul cronicizat de forță de muncă.

„Este extrem de greu să găsim electricieni, sudori, mecanici, frigotehniști, fochiști etc., pentru că interesul pentru liceele tehnologice sau școli profesionale este foarte redus”, afirmă el.

Acesta aprofundează cauzele deficitului de muncitori calificați din agricultură și pune problemele pe seama schimbărilor cu privire la modul în care noile generații se raportează la muncă și în care își gestionează așteptările referitoare la venituri în raport cu experiența și productivitatea de la locul de muncă. Astfel, președintele Transavia nu exclude orientarea spre lucrători din alte țări pentru a echilibra deficitul de personal local.

„Munca în ferme necesită o disciplină strictă și un angajament constant, ceea ce poate fi dificil de acceptat pentru o parte din oameni”, spune Ioan Popa.

Transavia a investit deja considerabil în ce privește procesele de modernizare și retehnologizare, de la hale echipate cu cea mai avansată tehnologie care controlează și asigură condițiile optime de ventilație, hrănire, adăpare, umidificare și răcire sau încălzire și până la senzori de temperatură, umiditate și noxe care permit controlul permanent și ajustări punctuale în funcție de vârsta și de nevoile puilor. Este de părere că aceste automatizări și soluții digitale implementate atât în abatoare, cât și în fabrica de procesare a cărnii sunt factorii care asigură calitatea superioară a produselor.

Eforturile de modernizare a companiei Transavia nu se opresc aici. Ioan Popa susține că obiectivul principal pentru următoarea perioadă este digitalizarea activităților de resurse umane și dezvoltarea comunicării cu sistemele informatice ale părților terțe, adică autoritățile de reglementare și instituțiile guvernamentale, clienți, furnizori ș.a.m.d. Va fi dezvoltată și monitorizarea activităților și proceselor Transavia pentru „o mai bună și mai rapidă urmărire a tuturor indicatorilor incluși în rapoartele noastre de sustenabilitate”, a mai delcarat dr. ing. Ioan Popa pentru Economedia.

Sursa foto: Facebook/ Transavia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *