Ministrul Finanțelor anunță că se amână cu 6 luni termenele din RO e-TVA/ „România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat peste 120 de miliarde de lei din TVA”

bani calcul taxe Sursa foto: Pixabay

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, la finalul ședinței de guvern, că se amână termenele din RO e-TVA cu 6 luni, până în ianuarie 2025. Acesta spune că România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat peste 120 miliarde lei din TVA, în 2024.

„Astăzi Guvernul a aprobat mecanismul de implementare a e-TVA. În acest fel s-a convenit o perioadă de 6 luni, până la data de 1 ianuarie 2025, să fie extinsă perioada în care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. Ministerul Finanțelor are posibilitatea să simuleze și să implementeze acest mecanism, să observe de unde vin diferențele privind taxa pe valoarea adăugată și ce avem înregistrat la Fisc și rezultatele din deconturile depuse de contribuabili”, a declarat Boloș.

Acesta spune că s-a convenit și constituirea unui comitet e-TVA împreună cu reprezentanții mediului de afaceri.

„Este o perioadă în care am convenit constituirea comitetului e-TVA împreună cu reprezentanții mediului de afaceri și reprezentanții ANAF pentru a putea, dacă va fi cazul, să formulăm împreună și alte propuneri de măsuri”, adaugă ministrul.

Ministrul a transmis că România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat peste 120 de miliarde de lei din TVA.

„Am avut consultări cu Camera Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi, precum şi cu reprezentanţii mediului de afaceri Romanian Business Leaders. de asemenea, cu reprezentanţii Concordia, cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, cu reprezentanţii AmCham şi Fondul Investitorilor Străini. A fost o consultare din care au reieşit observaţii pe care le-am transpus în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pe care l-a aprobat Guvernul astăzi (vineri n.r). După cum se cunoaşte, TVA este cel mai important impozit pe care România îl are şi îl colectează la bugetul de stat. În acest an sunt prevăzuţi peste 120 de miliarde de lei, sumă care ar urma să fie încasat în bugetul de stat. Este principalul nostru impozit din care se finanţează toate celelalte categorii de servicii publice, de la şcoli, spitale, unităţi sanitare şi, de asemenea, drepturile de asistenţă socială, inclusiv pensiile”, a spus Boloş.

Context. Amintim că Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanță de urgență prin care introduce decontul precompletat e-TVA, iar măsura nu a fost dezbătută cu mediul de afaceri. (Detalii, AICI) Contabilii, economiștii și mediul de afaceri au reacționat deja spunând că măsura va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-și atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, că se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația, și că evazioniștii vor avea timp să își acopere urmele.

După o serie de critici din partea mediului de afaceri, ministrul Marcel Boloș a venit ieri cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, despre care spune că ar fi “instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat”.

Pe ordinea de zi a ședinței de azi se află analiza referitoare la proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare

“Începem azi cu cel mai important proiect pe ordinea de zi: modificările privitoare la e-factura, e-transpor și e-tva. Digitalizarea sistemul statului nu înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă: digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru econommie, digitalizarea înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat”, a spus premierul Ciolacu la începutul ședinței de guvern, după câteva zile de critici și reacții negative din mediul de afaceri.

Acesta a avut un mesaj și pentru ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. “Domnule ministru, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Înțeleg că v-ați consultat cu experții contabili și mediul de afaceri și veniți cu o serie de modificări care țin cont de realitate”, a spus Ciolacu.

Principalele modificări:

  • Sistemul va funcția în regim „pilot” până la 1 ianuarie 2025, fără a produce obligații și se amână și amenzile. În acest timp ANAF va trimite decontul precompletat și firmele vor testa sistemul și vor da feedback pe datele colectate, plus vor fi analizate modalitățile în care pot apărea discrepanțe
  • Trimiterea decontului e-TVA în Spațiul Privat Virtual va avea termen data de 5 a lunii (față de data de 20, în varianta anterioară)
  • Transmiterea notei de diferențe privind TVA va avea loc în același timp cu decontul de e-TVA (față de data de 5 a lunii următoare, în varianta anterioară)
  • Transmiterea notei justificative pentru diferențele de TVA va avea loc până la decontul din luna următoare (față de data de 15 ale lunii, în varianta anterioară)
  • e-TVA nu se va aplica pentru persoanele care practică TVA la încasare – acesta va deveni operațional de la 1 ianuarie 2025 când vor exista datele disponibile din SAF-T
  • Pragul pentru diferențele semnificative va urca la 5.000 lei (față de 1.000 lei anterior) – mediul de afaceri consideră că inclusiv acest prag este foarte mic și a propus să fie un procent din TVA-ul, dar nu a existat deschidere la propunere
  • notificarea de conformare RO e-TVA” nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025
  • Sistemele e-Factura, e-Transport, e-TVA vor fi incluse în legea prevenției

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *