Un român a dat lovitura cu o rețetă de bragă la care a lucrat 16 ani. A inventat bragagizantul, un amestec energizant premiat cu aur la un salon internaţional de invenţii

Valentin Trufașu iun. 29, 2024 2 comentarii 6212 vizualizări
Cristian Gheorghiu dispozitiv producere braga Sursa foto: Valentin Trufașu

Cristian Gheorghiu (49 de ani), un antreprenor din Galați, a crezut în visul lui şi a muncit cât a fost nevoie ca să devină realitate. Gălăţeanul a creat o nouă reţetă de bragă, cu care a obţinut în 2020 medalia de argint la UGAL Invent, un salon internaţional de invenţii.

Un an mai târziu, a primit medalia de aur la UGAL Invent pentru o nouă invenție: bragagizantul. Produsul este o băutură revigorantă din extract de plante şi cereale şi l-a obţinut în urma amestecului din fiertura de cereale fermentată cu ajutorul drojdiilor (bragă) şi extracte din plante (ginko-biloba, ashwagandha, ginseng siberian, ganoderma, brusture).

„Rezultatul are multe beneficii asupra organismului. Principiile active din plantele folosite oferă un aport de vitamine şi minerale care energizează organismul şi îl hrăneşte în mod natural. De asemenea, ajută organismul să se refacă fizic şi psihic”, explică Cristian Gheorghiu.

Antreprenorul s-a hotărât, în urmă cu 16 ani, să creeze o nouă reţetă de bragă. Băutura tradiţională a fost inventată de turcii nomazi, însă în perioada interbelică a devenit una dintre cele mai populare băuturi de pe piaţa românească.

„Băutura sultanilor“, cum era demult supranumită, se găsea în toate oraşele României, la fiecare chioşc de cartier. Se vindea la pahar şi oricine îşi putea permite să se răcorească cu savuroasa licoare – nu degeaba se zice şi azi: „ieftin ca braga“.

Ăsta a fost şi principalul motiv care l-a convins pe Cristian Gheorghiu că trebuie să pornească pe acest drum: braga pe care el o găsea pe piaţă prin 2004 nu era deloc ieftină. Dimpotrivă, i s-a părut chiar scumpă.

Cristian nu este un expert în domeniul băuturilor. El conduce o firmă de construcţii, amenajări interioare şi pardoseli industriale în Galaţi, aşa că a păşit pe un tărâm nou, neexplorat. A experimentat diverse rețete de bragă împreună cu un prieten și a ajuns la formula câștigătoare după ce a decis să înlocuiască făina cu boabe de grâu întregi.

O nouă tehnologie de preparare

Cristian Gheorghiu a conceput, de fapt, o nouă tehnologie de preparare a brăgii, căci băutura la care se folosesc boabe de grâu se realizează diferit faţă de cea la care se utilizează făină. Braga este tulbure, mucilaginoasă, cu substanţe coloidale în suspensie, datorită conţinutului mare de extract cu substanţe hrănitoare şi produse de fermentaţie acidă.

Dacă este preparată corect, în condiţii bune, şi depozitată corespunzător, este considerată de medicii nutriţionişti o băutură igienică. Cristian a gândit un dispozitiv de fierbere a ingredientelor care să aibă şi malaxare, astfel încât acestea să nu se lipească.

O firmă a creat instrumentul, pe baza schemei gândite de antreprenor, acesta fiind cu adevărat o inovaţie în domeniu. Vorbim de o oală de dimensiuni mai mari, de 150 de litri, ce poate fi folosită la fierbere, fără ca ingredientele să se lipească. Are malaxare continuă şi temperatură controlată. De asemenea, poţi să fixezi timpul de fierbere, iar Cristian a gândit și o metodă de răcire a brăgii. Cu ajutorul apei, care trece prin pereţii oalei, braga ajunge la o temperatură de 30 de grade în puţin peste o oră. O serie de bragă se poate face în şase-şapte ore.

Start-up cu finanțare europeană

Procesul de preparare nu e chiar scurt. După ce a fost răcită, braga trece printr-un filtru automat, iar în ultima fază ajunge într-un recipient mare, unde se adaugă zahăr sau miere. Cristian foloseşte grâu ecologic, care este cam de şase ori mai scump decât cel obişnuit. Cu toate acestea, costurile ridicate ale acestui ingredient de bază nu se regăsesc în preţul final al brăgii, iar acesta este un alt avantaj al noii reţete.

Cristian a hotărât să-şi pună în practică ideea inovatoare în 2018, când a câştigat, pentru a porni un start-up, o finanţare europeană în valoare de 30.000 de euro. A scos din buzunar o sumă similară pentru achiziţia echipamentelor tehnice şi a utilajelor şi-aşa, după un deceniu şi jumătate, şi-a văzut visul cu ochii. Un an mai târziu, produsul a fost premiat cu medalia de argint la Ugal Invent, un salon internaţional de inventică şi inovaţie.

Coadă la bragă ca pe vremuri

Braga lui Cristian n-are nicio urmă de conservant. Expiră repede – trebuie consumată în maximum trei zile de la data producerii – şi trebuie depozitată la temperaturi scăzute, căci procesul de fermentaţie al cerealelor continuă.

Recomandarea lui este ca braga să fie consumată la o zi după ce o cumpărăm, timp în care s-o lăsăm la frigider. Depinde, însă, de gusturile fiecăruia. Sunt persoane cărora le place braga mai dulce, în timp ce altora le place braga mai fermentată.

Băutura se bucură de un real succes la Galaţi. Produsul se distribuie prin dozatoarele automate din cinci supermarketuri, iar Cristian confirmă: oamenii stau la coadă, ca pe vremuri, să cumpere o sticlă de bragă.

Zilnic, sute de oameni cumpără bragă de la dozatoare. Pentru doi litri de bragă, gălăţenii scot din buzunar 12 lei, iar pentru un litru-6 lei. Antreprenorul spune că ce diferenţiază produsul lui de altele similare din comerţ este calitatea superioară şi faptul că ingredientele de bază – grâul, tărâţa şi meiul – sunt ecologice.

Cristian vrea să își extindă acum afacerea și în alte județe. Ca să își facă cunoscută braga, a cumpărat o rulotă, cu care merge la evenimentele majore care se organizează în orașele mari.

„Lucrăm acum să creăm o rețea de distribuție și pentru bragagizant, așa cum am creat-o pe cea pentru bragă. Mă gândesc la o rețea de distribuție în sălile de fitness, pentru că este exact ce au nevoie cei care fac activitate fizică intensă pentru răcorire și energizare”, își detaliază antreprenorul planul de viitor.

Sursa foto: Valentin Trufașu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *