Mihaela Mitroi, consultant fiscal, despre noile reguli e-TVA și e-factura: Colectarea de TVA nu va crește semnificativ, e-TVA aduce o povară în plus mediului de afaceri / Guvernul ar trebui să amâne termenul de implementare, august 2024 pare unul utopic

Mihaela Mitroi consultant fiscal

Statul ar trebui să înțeleagă faptul că valul de schimbări legislative recente ar putea să omoare mediul de afaceri, avertizează consultantul fiscal Mihaela Mitroi într-un interviu pentru Economedia despre noile reguli referitoare la e-factura și e-TVA. Ea spune că ar fi fost nevoie de un timp mai mare de pregătire a acestor măsuri, cu perioade mai lungi de tranziție și dă exemplu Germaniei, care va introduce e-factura din 2026, după doi ani de acomodare a mediului de afaceri cu noile reguli. De asemenea, afirmă Mihaela Mitroi, nici colectarea de TVA nu se va îmbunătăți cu ajutorul acestor măsuri puternic contestat de mediul de afaceri din România. Ea crede că statul îi penalizează pe toți contribuabilii pentru că nu este în stare că colecteze mai bine TVA.

Economedia: Cum ar putea ajuta o măsură ca e-TVA la o mai bună colectare?

Mihaela Mitroi: Actul normativ privind e-TVA cuprinde procedura de implementare a decontului precompletat RO e-TVA. Practic, în baza informațiilor încărcate în SPV (printre care cel mai important amintim e-Factura), se pregătește decontul de TVA precompletat.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Din punctul meu de vedere, e-TVA nu ar fi în măsură sa crească în mod semnificativ colectarea de TVA, având în vedere că exista deja sistemul e-Factura (care ar urma sa se extindă și în relația B2C), precum și obligația companiilor de a depune deconturile de TVA – la care adăugam si SAF-T, care urmează la fel, sa se aplice tuturor contribuabililor începând cu 2025.

Prea multe modificări în același timp. Toate acestea vor fi greu de gestionat pentru mediul de afaceri. Nu îmi dau seama dacă guvernanții realizează că, venind cu noi și noi schimbări legislative care omoară efectiv mediul de afaceri, în scurt timp nu o să aibă pe cine să reglementeze.

Economedia: De ce credeți că a fost întâmpinată măsura cu proteste vehemente de mediul de afaceri?

Mihaela Mitroi: Protestele vehemente au venit în primul rând vizavi de modul foarte rapid de adoptare si implementare a e-TVA . Sunt o susținătoare a respectării predictibilității fiscale.

Mediul de afaceri trebuie să aibă timp să se acomodeze noilor sisteme de raportare fiscala, mai ales ca in ultima vreme au avut loc o grămadă astfel de implementări – vedem e-Factura, SAF-t, iar toate acestea au întâmpinat dificultăți și au avut nevoie de multe corecții. Acum, e-TVA aduce o povară în plus mediului de afaceri, repet, fără consultare prealabilă si o implementare cursivă, fiind văzut ca cireașa de pe tort de către mediul de afaceri care a fost bombardat în ultima vreme de către autoritățile fiscale din România – vedem și întârzierile în rambursările de TVA care ajung la peste 1 an.

Autoritățile trebuie să înțeleagă odată ți sa se adapteze nevoii predictibilității fiscale, și pe lângă consultările cu mediul de afaceri să ofere termene de implementare rezonabile – pentru e-Tva probabil 1-2 ani ar fi fost acceptat. Însă adoptarea peste noapte tinde sa aibă efecte contrare celor așteptate.

Economedia: Contabilii, experții și consultanții fiscali cred că măsura ar trebui abrogată. Cum ar trebui să procedeze guvernul?

Mihaela Mitroi: Guvernul ar trebui să amâne termenul de implementare – august 2024 pare unul utopic in acest moment.

Este nevoie de dialog atât cu mediul de afaceri, cat și cu experții și consultanții fiscali pentru a putea transpune totul într-un mod eficient. Mai mult, o bună parte dintre contabili și fiscaliști consideră că aceasta măsura mută munca de verificare a autorităților fiscale către aceștia. Există procedură pentru conformare fiscala – astfel că autoritățile dacă identifică discrepanțe pot sa solicite contribuabililor îndreptarea lor.

În țările vestice, relația dintre autorități fiscale și contribuabili este una de colaborare și nicidecum de penalizare, cum este considerată în acest moment la noi in țară.

Economedia: Ce soluții ar fi cele mai potrivite pentru reducerea gap TVA?

Mihaela Mitroi: În primul rând, GAP-ul de TVA de aproximativ 36% despre care vorbim este la 2021 – ultimele date disponbile. Impactul noilor masuri – SAF-T, e-Factura, conectarea caselor de marcat si asa mai departe vor putea fi vazute abia in spre finalul lui 2025, sau chiar 2026-2027.

Există multe opinii vizavi de unde provine marea parte a acestuia, însa in mod cert, nu cred ca poate sa fie atât de mare doar din tranzacțiile interne. Guvernul ar trebui sa efectueze o analiză de substanță în primul rând, pentru a încerca identificarea pierderilor majore de TVA, astfel ca masurile sa se îndrepte țintit către acele direcții. Nu putem să penalizăm și să încărcăm toți contribuabilii, în mod excesiv, doar fiindcă nu suntem în stare să analizăm cauza și să o tratam. E ca si cum am merge la medic fiindcă ne doare capul, iar acesta ne prescrie medicamente pentru alte afecțiuni, dar pentru durerea de cap, nu.

Economedia: De ce ar dori statul să cunoască date despre cine și ce cumpără?

Mihaela Mitroi: Nu este vorba că statul dorește sa cunoască date despre cine și ce cumpără. Extinderea e-Factura la nivel B2C este un proces ce are loc în toata Uniunea Europeană – sunt țări (Italia, Spania, Portugalia) care au implementat deja obligativitatea facturării electronice B2C pentru anumite tranzacții. Așa cum am menționat, cred totuși că statul român se grăbește să implementeze foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt – vedem țări mult mai dezvoltate, precum Germania, în care e-factura va deveni obligatorie din 2026, având o perioadă de tranziție destul de lungă, între 2024-2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. În sfârșit cineva care cunoaște și nu se lasă fentat de protestele contabililor și asociațiilor profesionale. Ai senzația că evazioniștii , prin această măsură , vor fi loviți direct . Domnule Boloș nu renunța ! Dura lex , sed lex !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.