Românii din marile oraşe comandă mâncare acasă sau la birou mai des decât ies la restaurant, delivery-ul reprezentând deja 27% din piaţa totală a HoReCa urbană, potrivit studiului Hospitality Culture Research 2025, dat joi publicităţii, transmite Agerpres.

De altfel, delivery-ul depăşeşte restaurantele clasice cu servire la masă (26%), în condiţiile în care piaţa HoReCa din România este estimată la 7,3 miliarde euro în 2024.

În ultimele şase luni, peste 80% dintre românii din marile oraşe au comandat cel puţin o dată mâncare gătită acasă sau la birou, bonul mediu ajungând la 61 lei/persoană. În Bucureşti, comanda medie cu livrare se ridică la 61,9 lei/persoană, în vreme ce comanda medie la restaurant este în valoare de 82,7 lei/persoană, relevă studiul.

“Delivery-ul a devenit motorul de creştere al industriei HoReCa urbane. Nu mai vorbim despre un canal secundar, ci despre cel care redefineşte relaţia dintre brand şi client – de la alegerea meniului, la ambalaj şi până la fidelizare. În 2026 vom demara un nou studiu sindicalizat pentru că vrem să mergem mai departe şi să înţelegem ce înseamnă valoarea pentru consumator în contextul economic actual”, a declarat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute, într-un comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -