Avertisment al investitorilor din România despre un președinte anti-european/ Radu Burnete, Concordia: „Companiile vor face restructurări; alimentele, combustibilul, medicamentele se vor scumpi; moneda națională se va devaloriza. O problemă într-un sector sau o firmă afectează întregul lanț economic. Vor fi necesare măsuri dure”

Radu Burnete Sursa foto: ANIS Romania

Dacă România devine instabilă politic ca urmare a alegerii unui candidat extremist anti-european precum Călin Georgescu în funcția de președinte al României, oamenii își vor pierde încrederea într-o economie care nu este predictibilă și nu vor mai investi în țară, spune Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, pentru Economedia.ro. Aceasta creează „o reacție în lanț”, în care se vor face restructurări, se vor închide șantiere, inflația va crește iar oamenii nu vor mai avea bani să cumpere produse și servicii, va scădea cererea, „presiunea pe afaceri va crește și mai mult, ducând la și mai multe restructurări”. De asemenea, el mai afirmă că cursul leu/ euro va fi afectat iar moneda națională se va devaloriza în urma instabilității politice, iar accesul la fondurile europene va fi restricționat, dacă România o ia pe un drum anti-european. „Inflația va lovi direct în buzunarele românilor, mai ales ale celor cu venituri mici. Fără stabilitate și fără un semnal puternic că România rămâne o țară deschisă și predictibilă, vor fi necesare măsuri dure (…) Economia funcționează ca niște vase comunicante: o problemă într-un sector sau o firmă afectează întregul lanț economic, de la furnizori la clienți și până la locurile de muncă”, explică Burnete.

„Dacă România este instabilă politic, investitorii își pierd încrederea și dobânzile cresc”

„Dacă România este instabilă politic, investitorii își pierd încrederea și, în consecință, dobânzile cresc. Asta înseamnă rate mai mari la credite pentru împrumuturile statului și pentru creditele private, pentru persoane fizice și juridice și, implicit, costuri mai mari pentru toată lumea.

Dobânzile nu sunt singura problemă. Și cursul leu/euro va fi afectat. BNR, cu eforturi uriașe, ține în acest moment cursul la 5 lei, vânzând din rezerve. Acest lucru nu se poate face pentru mult timp. Doar un guvern stabil și un președinte care oferă siguranță și deschidere către Europa pot opri tăvălugul”.

„Leul se va devaloriza. Prețurile la produse esențiale, inclusiv medicamente, vor crește”

„Dacă riscul politic și economic continuă să crească, leul se va devaloriza, iar prețurile produselor esențiale, precum alimente, combustibil și medicamente, vor crește foarte mult”.

„Vor fi necesare măsuri dure”

„Inflația va lovi direct în buzunarele românilor, mai ales ale celor cu venituri mici, iar traiul de zi cu zi va deveni mai scump pentru toată lumea. Fără stabilitate și fără un semnal puternic că România rămâne o țară deschisă și predictibilă, vor fi necesare măsuri dure, iar prețul plătit de noi toți va fi mare”.

„Dacă statul rămâne fără bani, pensiile celor 4,7 milioane de pensionari nu vor putea fi plătite la timp”

„Dacă România o ia, după votul de duminică, pe un drum anti-european, va pierde rapid accesul la fondurile europene și va fi izolată de piețele financiare internaționale.

Investițiile se vor contracta, deci statul nu mai are suficiente venituri din taxe și impozite. Dacă statul rămâne fără bani, pensiile celor 4,7 milioane de pensionari nu vor putea fi plătite la timp pentru că nu vor mai exista suficiente resurse bugetare. Deficitul este deja foarte mare, deci nu mai există niciun spațiu de manevră”.

„O izolare economică și una politică ar bloca finanțarea proiectelor de infrastructură, utilități, școli, spitale”

Proiectele de infrastructură, utilități, școli și spitale depind în mare măsură de fondurile europene. O izolare economică și una politică ar bloca aceste surse de finanțare, ceea ce ar însemna drumuri neterminate, spitale neconstruite, comunități mai puțin conectate și sate mai sărace.

România a construit mult din aceste fonduri în ultimul deceniu și mai are mult încă de construit și finanțat. Fondurile europene sunt și oxigenul economiei românești, pentru că proiectele acestea se implementează cu oameni care își au locul de muncă pe șantiere, de exemplu”.

„Energia va fi mai scumpă. Costurile se vor reflecta și în alte bunuri și servicii”

România nu este autosuficientă din punct de vedere energetic. Într-un scenariu de ipotetică autarhie, cum știm că sunt limitate capacitățile de producție și nu pot acoperi cererea și nici nu se pot construi peste noapte, energia va fi mai scumpă. Aceste costuri s-ar reflecta ulterior și în costurile altor bunuri și servicii”.

Impactul asupra salariilor și veniturilor din România: „Economia va frâna brusc. Taxe mai mari vor apăsa și mai mult firmele, cu impact și asupra salariilor angajaților”

„Este aceeași situație ca în cazul pensiilor. Dacă instabilitatea continuă, sute de mii de afaceri românești vor avea dificultăți majore să mențină activitatea, iar economia va frâna brusc. Automat, statul va încasa mai puțini bani la buget, deci va trebui să crească veniturile din alte surse, respectiv să crească taxele. Se poate ajunge astfel într-o spirală negativă în care taxe mai mari vor apăsa și mai mult firmele, cu impact și asupra capacității de a plăti salariile angajaților”.

Mediul de business face front comun pentru Elena Lasconi la alegeri. Dan Șucu, Concordia: „Generația mea și-a trăit copilăria într-o Românie întunecată, înfrigurată, sub umbrela Rusiei. Nu-mi doresc același lucru și pentru copiii mei. România este o țară europeană, înapoi nu mai mergem”

„Oamenii nu vor mai investi în România. Se vor închide șantiere, industria va produce mai puțin”

„Dacă oamenii simt că România nu are un guvern stabil și că își abandonează drumul pro-european, nu vor mai investi aici. Banii europeni nu vin nici ei necondiționat. Fără finanțare, se vor închide șantiere, industria va produce mai puțin, și toate afacerile care furnizează produse și servicii pentru afaceri mai mari vor fi forțate să-și restrângă activitatea. Pentru a nu se închide, unele vor fi nevoite să facă restructurări.

De aici începe o reacție în lanț, în care oamenii nu mai au bani să cumpere produse și servicii, scade cererea, deci presiunea pe afaceri crește și mai mult, ducând la și mai multe restructurări.

Odată pornită o astfel de reacție, ea este foarte greu de oprit, mai ales dacă renunțăm la plasa de siguranță pe care ne-o oferă parteneriatele pe care România le are astăzi”.

„Economia funcționează ca niște vase comunicante: o problemă într-un sector sau o firmă afectează întregul lanț economic”

„IMM-urile, care reprezintă majoritatea afacerilor din România, oferă produse și servicii atât persoanelor fizice, cât și altor firme mai mici sau mai mari. Dacă pierd clienți din cauza problemelor economice și a instabilității, multe dintre ele vor fi grav afectate, ceea ce va avea un impact negativ asupra economiei și locurilor de muncă.

Economia funcționează ca niște vase comunicante: o problemă într-un sector sau o firmă afectează întregul lanț economic, de la furnizori la clienți și până la locurile de muncă.”

Datoria publică va crește într-un ritm și mai accelerat”

„Dacă intrăm într-o fază de contracție economică, va fi mai scump să ne împrumutăm să acoperim deficitul economic actual pentru că dobânzile vor fi mai mari. Datoria publică va crește într-un ritm și mai accelerat pe măsură ce și economia reală va avea probleme, adâncind în continuare deficitul.

În această direcție, România ar putea ajunge să nu mai fie finanțabilă pe piețele internaționale, fiind forțată să reducă drastic cheltuielile publice, inclusiv cele pentru sănătate, educație și infrastructură. Suntem deja pe gheață foarte subțire și trebuie să ne gândim foarte bine la ce ne dorim pentru România”, conchide Radu Burnete.

Citește și:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Izolaționismul lui Călin Georgescu va duce la rate mai mari la credite, facturi mai mari la energie, prețuri în creștere continuă, mai puține produse precum telefoane, PC-uri, ciocolată, fructe/ Sebastian Metz, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană: Oamenii cu venituri mici și mijlocii vor fi cei mai afectați

Planul agricol ecologic al suveranistului Călin Georgescu, demontat de o fermieră ce cultivă în sistem ecologic: „Aceste idei domină lumea USAMV-urilor, de unde ies fermieri care la rândul lor le perpetuează, în timp ce trăiesc cu avantajul subvențiilor UE”

Candidatul Georgescu vrea „creștinism aplicat în economie”. Din programul care amestecă fiscalitatea cu duhul iubirii și cu sfinții: „Oligarhia globalistă” e rea, dar fondurile UE sunt de folos, politicile „verzi” ale Occidentului ne-au dus la criză energetică, dar vrem „apă cristalină”, nu vom avea stat-dădacă, dar acesta trebuie să controleze exploatarea resurselor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: