DOCUMENT A fost publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt suspendate voucherele de vacanță, se amână creșterea pensiilor și se taie gratuitatea pentru studenți pe calea ferată

Ședință-a-Guvernului-Cîțu-e1610455962667

Ministerul finanţelor a publicat, luni seară, proiectul OUG care prevede toate măsurile pe care le-a anunţat anterior premierul Florin Cîțu – suspendarea voucherelor de vacanţă, amânarea până în 2022 a majorării pensiilor şi anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul.

Documentul poate fi consultat pe siteul Minsterului finanţelor şi rămâne în consultare publică timp de zece zile.

Măsurile prevăzute de ordonanța de urgență:

 • nicio instituție publică nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021;
 • amânarea creșterii pensiilor până în 2022:
  • noua formă a art. 86, alin (2), lit c) din legea 127/2019: Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • (potrivit legii în vigoare, la data de 1 septembrie 2021 punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.875 leiI.
 • eliminarea sporului de 30% din prefecturi acordat din cauza pandemiei de coronavirus
 • amânarea până la 1 aprilie 2022 a legii privind statutul personalului feroviar
 • eliminarea gratuității totale pentru studenți la călătoriile cu trenul. Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației):
  • Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *