DOCUMENT Cheltuielile cu pensiile după indexarea și recalcularea din 2024: Costul total va fi de 136 miliarde lei, calculat pe baza cheltuielilor efective cu pensiile

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanțelor estimează că pensiile vor costa anul viitor, în total, după indexare și recalculare, 136 miliarde lei, în timp ce Ministerul Muncii estima pe baza calculelor Băncii Mondiale un cost total de 146 miliarde lei, arată documentele obținute de Economedia. Conform informațiilor Economedia, diferența dintre cele două estimări vine după ce Finanțele au luat execuția efectivă a pensiilor, în timp ce Munca a luat în considerare costurile estimate calculate de Banca Mondială. UPDATE În cele din urmă, în legea pensiilor, va fi luat în calcul impactul pe cheltuielile efective, adică un cost cu pensiile de 136 miliarde lei în 2024, arată informațiile Economedia.

Amintim că noua lege a pensiilor a creat discuții în coaliție, joi, în contextul în care Guvernul este pe cale să o adopte. Liberalii în frunte cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor creată de ministerul Muncii condus de social-democrata Simona Bucura-Oprescu. Ședința de Guvern în care urma să se discute legea pensiilor, programată inițial pentru ora 12.00, a fost amânată. Aceasta este prima criză majoră în coaliția de guvernare, după doi ani în care PSD și PNL au avut o relație conciliantă.

Impactul estimat de Ministerul Finanțelor pe baza cheltuielilor efective:

Sursa foto: Economedia
Sursa foto: Economedia

Impactul estimat de Banca Mondială:

Sursa: Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *