EDF avertizează că profitul afectat de întreruperile nucleare va ajunge la 29 miliarde de euro

EDF
Grupului de utilităţi francez Electricite de France SA (EDF) a avertizat că profiturile de bază vor fi afectate în acest an cu 29 de miliarde de euro din cauza întreruperilor de funcționare a reactoarelor nucleare din Franța, o creștere bruscă față de previziunile sale anterioare, cu doar câteva săptămâni înainte de renaționalizarea completă de către guvernul francez, scrie Financial Times.
Mai mult de jumătate din cele 56 de reactoare gestionate de EDF sunt deconectate, deoarece problemele de coroziune descoperite la unele situri se adaugă la întreruperile de întreținere.
Acest lucru a dus la scăderea producției la minimele ultimelor trei decenii, reducând furnizarea de energie electrică într-o țară care este în mod normal un exportator de energie și forțând compania să cumpere energie de pe piețele angro, care au devenit extrem de costisitoare, în condițiile în care Rusia blochează aprovizionarea cu gaz a Europei.
EDF estimase anterior că impactul asupra profiturilor sale înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare se ridică la 24 de miliarde de euro pentru 2022.
Grupul, care este controlat în proporție de 84% de către stat și care a fost supus presiunilor guvernamentale pentru a-și repune în funcțiune reactoarele pentru iarnă, a declarat că repornirile sunt pe drumul cel bun, iar capacitatea ar trebui să revină la nivelurile din iarna trecută.
Chiar și așa, operatorul de rețea din Franța a avertizat că ar putea fi necesare întreruperi de energie specifice în momentele de presiune asupra sistemului în lunile următoare, cu excepția cazului în care gospodăriile își reduc consumul de energie.
Guvernul francez este pregătit să lanseze, în următoarele săptămâni, o ofertă publică de cumpărare pentru cele 16 procente din EDF pe care nu le deține încă. Acesta a declarat că dorește să preia controlul total în timp ce EDF se pregătește să construiască noi reactoare și să rezolve problemele operaționale.
Surse au declarat pentru Reuters că problemele financiare ale companiei au contribuit la stimulentele pentru a o scoate din atenția piețelor.
Finanțele EDF au fost, de asemenea, afectate în acest an de măsurile guvernamentale de plafonare a facturilor la electricitate pentru gospodării. Plafoanele privind creșterile de prețuri vor fi extinse până în 2023, iar creșterile facturilor de energie electrică vor fi limitate la 15%, deși nu este clar dacă EDF va fi obligată să suporte o parte din costul măsurii.

Sursă foto: Facebook/EDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *