Franța face deja planuri de urgență pentru blackout

bec iluminat, becuri
Îngrijorările legate de riscurile de întrerupere a energiei electrice în timpul iernii țin guvernul francez în alertă, iar președintele Emmanuel Macron și alți miniștri au ripostat la critici pentru comentariile lor „stângace“ și „alarmiste“, insistând că țara „va rezista“, potrivit Euractiv. În Hexagon, deja se vorbește, la modul curent, despre posibilitatea unui blackout care să paralizeze țara, acum, în sezonul rece, din pricina unei cereri prea mari de electricitate care nu poate fi acoperită din sursele existente. Nu sunt doar discuții, deja serviciile guvernamentale din teritoriu au primit instrucțiuni de la centru să elaboreze planuri de urgență pentru pene de curent regionale sau chiar pentru un blackout generalizat temporar, potrivit unei scrisori adresate tuturor autorităților competente de către prim-ministrul Elisabeth Borne și consultată de Euractiv France. Întreruperile de curent vor fi limitate la anumite locații și nu vor dura mai mult de două ore la un moment dat, cu un preaviz de trei zile, scrie în scrisoare.
Grupurile vulnerabile și instituțiile cu risc ridicat, cum ar fi spitalele și serviciile A&E, nu ar trebui să fie afectate, deși este posibil ca școlile să fie nevoite să se închidă ore în șir, a confirmat marți ministrul educației Pap Ndiaye.
Faptul că Franța a ajuns să planuri pentru blackout atrage Guvernului critici majore din partea Opoziției și opiniei publice. „Cetățenii plătesc prețul nepregătirii guvernului“, a declarat marți în Adunarea Națională deputatul comunist Sébastien Jumel, acuzând guvernul de „iresponsabilitate energetică“. „Guvernul o face mai mare decât este de fapt pentru a-și asuma toate meritele dacă țara trece prin iarnă fără întreruperi de energie electrică“, a declarat, la rândul lui, un alt influent deputat din opoziție pentru Euractiv, sub protecția anonimatului.
În marja summitului UE-Balcanii de Vest de marți, Macron a încercat și el să potolească indignarea, cerând autorităților publice și liderilor politici „să nu guverneze prin frică“. El a cerut guvernului și operatorilor energetici să „își facă treaba“ și a spus că se bazează pe cetățeni să ia măsuri pentru a-și reduce consumul personal de energie. „Avem un model energetic excelent. Vom trece cu bine peste această iarnă, în ciuda războiului“, a spus el.
Premierul Borne a țintit și criticii, negând acuzațiile de nepregătire. Ea a declarat că spitalele nu se vor confrunta cu nicio penurie de energie, acuzându-i pe cei care se opun pentru „remarcile lor stângace“. De asemenea, ea a precizat că guvernul urma să „examineze toate scenariile, oricât de improbabile“ pentru a preveni cât mai bine întreruperile. Borne și-a stabilit ca obiectiv la începutul acestui an reducerea cu 10% a consumului de energie de către companii și persoane fizice.
Ministrul Energiei, Agnès Pannier-Runacher, a declarat marți în fața legislatorilor că utilizarea energiei a scăzut deja cu 7% la nivel general, chiar și luând în calcul temperaturile mai scăzute. Ea a insistat, de asemenea, că Franța a fost rapidă în umplerea „la maximum a instalațiilor de stocare a gazelor“ și a pledat în favoarea solidarității europene încă de la începutul crizei – în special cu Germania.
Mai multe țări, în pericol
Confruntarea cu întreruperi de energie electrică în această iarnă a fost cel mai rău scenariu pentru factorii de decizie politică din UE, care au insistat, încă de la începutul crizei energetice, asupra obligativității economiilor de energie atât pentru industrie, cât și pentru gospodării. Potrivit unui raport publicat în această săptămână de ENTSO-E, asociația europeană pentru cooperarea operatorilor de sisteme de transport al energiei electrice, unele țări din UE riscă să se confrunte cu dificultăți în aprovizionarea cu energie electrică în această iarnă.
„Raportul arată un risc de adecvare mai mare în comparație cu iernile precedente. Principalele tensiuni de sistem sunt identificate în sistemele din Irlanda, Franța, sudul Suediei, Finlanda, Malta și Cipru“, se arată în raport.
ENTSO-E spune că, deși sistemul de electricitate rămâne foarte dependent de gaz, „condițiile meteorologice favorabile pot reduce această dependență de sistemul de electricitate“. „Există câteva riscuri suplimentare identificate pentru iarnă care s-ar putea materializa și ar putea avea un impact substanțial asupra situației de adecvare, în special dacă acestea coincid. Este necesară o monitorizare atentă a incertitudinilor legate de disponibilitatea nucleară în Franța, Suedia și Finlanda, precum și a aprovizionării cu cărbune în Germania și Polonia“.
Și în România s-a vorbit anul trecut despre posibilitatea unor pene de curent, din pricina unui consum mare și unor surse insuficiente. Războiul din Ucraina este văzut ca un potențial declanțșator al acestei crize din energie, pentru că producția de energie ce se bazează pe hidrocarburi suferă, pentru că aprovizionarea cu hidrocarburi suferă, Rusia fiind anterior unr furnizor major pentru mai toate țările UE. De asemenea, politica „verde“ promovată de ani în UE a făcut ca mai multe capacități din cărbune și/sau nuclear să intre în conservare sau să fie, pur și simplu, închise. „Probabilitatea de a intra în blackout, într-o pană de curent totală e foarte, foarte mică. Chiar și dacă s-ar întâmpla, sunt măsuri pentru a relua furnizarea în termen foarte scurt. Pentru tot ce este vital, e duplicat sistemul cu generatoare. Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate la nivelul Guvernului cu toate instituțiile care țin de domeniul energetic și Departamentul pentru Situații de Urgență”, a afirmat premierul Ciucă, într-un interviu la RomaniaTV, de săptămâna trecută.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *