Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care alocă 60 de miliarde de lei, pe perioada menţionată, organizaţiilor din cercetare. „Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bine mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a declarat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, citat de News.ro.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre referitoare la Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care operaţionalizează Strategia Naţională de Cercetare, Inovare, Specializare inteligentă.
„Este un plan de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030. Este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească şi a fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi”, a afirmat el.
Planul va include programul de finanţare de bază a cercetării şi pe cel de finanţare a instalaţiilor strategice de interes naţional şi va aduce o abordare integrată a finanţării cercetării ”pe baze transparente, meritocratice” şi în conformitate cu recomandărilor experţilor Comisiei Europene.
„Şi Comisia Europeană ne-a spus: aveţi minţi strălucite, dar faceţi mult prea multă cercetare fundamentală, care nu se traduce în rezultate concrete pentru economie. Iată, prin acest plan naţional avem un accent în plus pentru transferul tehnologic şi pentru stimularea parteneriatelor între institute naţionale de cercetare, între organizaţiile de cercetare şi mediul privat românesc, de asemenea pentru stimularea parteneriatelor internaţionale prin care entităţile de cercetare româneşti pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa”, a adăugat ministrul.
Potrivit lui Burduja, programul încurajează „păstrarea talentului românesc în cercetare în România”, dar şi întoarcerea cercetătorilor plecaţi în străinătate din România, dar şi atragerea cercetătorilor străini.
„Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bune mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a mai declarat Sebastian Burduja.