Guvernatorul BNR, la prezentarea raportului asupra inflației: “Avem o problemă fiscală grea: deficitele gemene. Dintre patru țări din regiune, România are situația cea mai dificilă”

BUCURESTI - DEZBATERE - ACADEMIA ROMANA - 24 SEPT 2021 Dezbatere organizata de Academia Romana, prin Sectia de Stiinte economice, juridice si sociologie, pe tema cartii ,,Pandemia si economia. Ce va fi dupa?”, a academicianului Daniel Daianu, in Bucuresti, 24 septembrie 2021. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat azi raportul trimestrial asupra inflației, după ce Banca Națională a decis în ședința din această săptămână menținerea dobânzii.

Principalele declarații:

  • Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețului de consum și-a întrerupt temporar traiectoria descendentă în trimestrul 1 2024,mai ales la începutul anului. Sunt mai mulți factori: creșterea cotațiilor la țiței și impactul unor modificări fiscale care au acționat în sens ascendent. Avem și presiuni din partea costurilor cu forța de muncă.
  • Prețurile mărfurilor alimentare reprezintă principalul factor cu influență dezinflaționistă. Schema de plafonare a contribuit la dezinflație
  • Într-o comparație cu țările din regiune (Cehia, Polonia, Ungaria, în intervalul 2021-2023). “Din iunie 2022 până în august anul trecut, România a avut cea mai bună performanță între cele patru țări, a avut inflația cea mai scăzută, cu un maxim de 16%, Ungaria a mers până la 25%. Din toamna anului trecut, din loc fruntaș, cu inflația cea mai mică, am ajuns cu inflația cea mai mare dintre cele patru țări și din UE”.
  • Din punct de vedere al creșterii economice,nu am “sărit calul”, dar am evitat recesiunea. Politica monetară e calibrată de așa natură încât să evităm recesiunea. Avem o problemă fiscală grea – deficitele gemene. Dintre cele patru țări, România are situaţia cea mai dificilă, iar o recesiune ar face această situaţie și mai grea.
  • Avem menținerea unui parcurs solid al investițiilor, datorită valorificării resurselor europene, în principal.
  • Piețele ne penalizează în continuare, din cauza deficitelor, din cauza deficitului fiscal în principal, care e cel mai mare din zonă. Cu toate că sunt îmbunătăţiri, prima de risc a României e cea mai mare.
  • Prognoza arată că rata anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie, dar ritmul dezinflației e așteptat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor.
  • De ce celelalte țări din regiune au început să coboare rata de politică monetară și noi nu am făcut acest lucru? Pentru că la ei ajustarea și coborârea inflației a fost mult mai rapidă decât la noi. La noi și urcușul și coborâșul au fost ceva mai lente. Celelalte state au ajuns mai repede la o inflație sub rata dobânzii.
  • Când începe scăderea ratei dobânzii după ce inflația scade? E această discuție de când și cu cât să se reducă dobânda (și la nivel de BCE). Suntem în această discuție, gândim momentul optim când vom lua această decizie.
  • Riscurile la adresa traiectoriei inflației sunt relativ echilibrate, evoluțiile externe parcă ne ajută, piața muncii s-a mai detensionat, dar avem creșteri salariale medii de peste 10%, care vor pune presiuni inflaționiste.
  • Evităm să dăm traiectorii fluctuante ratei de politică monetară. Nu urmăm neaparat exemplul țărilor vecine.
  • Legat de măsurile fiscale: “Noi am mers pe ipoteza că ceea ce s-a introdus e maximul pentru un an electoral. Ipoteza e că ajustarea sau consolidarea fiscală se va face gradual”
  • Cu privire la discuțiile și recomandările despre impozitul progresiv și cota unică: Nu cred că e de actualitate în an electoral. Probabil că la anul ar putea fi o discuție pe tema aceasta.
  • Ne putem aștepta la un boom al inflației dacă se renunță la schema de plafonare pentru alimente? “Nu cred. Vine primăvara, vin verdețurile”
  • Despre o posibilă recesiune (având în vedere scăderea de PIB din T4) : “Nu cred că suntem în direcția aceea, cu consum în creștere. Ar fi fost posibil dacă nu se trăgeau bani europeni, dar investițiile merg, consumul e în creștere, creditul și-a revenit. Încetinire de creștere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere. Nu avem această prognoză de recesiune”.
  • Despre scăderea dobânzilor:”Urmăm și noi traiectoria de scădere, pe care o va implementa BCE, FED”

 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Lasa palavrele, cheama o masina de pompieri cu praf si CO2 langa tiparnita de lei falsi sa nu dati foc BNR.

  2. Tovarăși,
    Stati la locurile voastre!🙃
    Are vreun rost sa infierati cu mânie proletara deficitele?
    Chiar nu ajută la nimic!
    Toate masurile economice luate sunt antieconomice!
    Pentru consolidarea puterii si mentinerea la cascaval cu orice pret!
    Si demagogia ajuta la mentinerea la putere si pe post!😪
    Merci,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.