Ministrul Agriculturii: Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8.500 de probe din cereale ucrainene/ Toate respectau parametrii de calitate

porumb cereale Foto: Pexels

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, vineri, referindu-se la calitatea cerealelor din Ucraina care ajung pe piaţa din România, că Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8.500 de probe din aceste produse, iar niciuna dintre probe nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitate, informează News.ro.

Petre Daea a declarat, vineri, la Iaşi, că a văzut multe abordări privind calitatea cerealelor din Ucraina care ajung pe piaţa românească, precizând că ar trebui să fim atenţi şi să ştim realitatea cu adevărat.
”Autoritatea Sanitar-Veterinară, care veghează la calitatea produselor care intră în România, a fost în dispozitiv de lucru. Am vorbit aseară cu preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi spunea că din cele 8.500 de probe care au fost prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depăşiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman şi consumului de furaje. Autoritatea urmăreşte zilnic şi face control atât prin prelevare de probe în vamă cât şi la destinaţie, ştiind unde ajung cerealele sau alte furaje folosite”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Întrebat despre faptul că producătorii români se plâng de concurenţa greu de gestionat privind cerealele din Ucraina care se vând pe piaţa din România, ministrul Petre Daea consideră că situaţia este reală şi că fermierii afirmă pe bună dreptate acest lucru.
”Conflictul militar a creat o serie întreagă de probleme, inclusiv fermierilor, pentru că pe culoarul de solidaritate o serie întreagă de cantităţi de cereale a ajuns şi în România, creând un blocaj, prin stocurile existente la fermieri. Noi am făcut demersurile necesare, iar în întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultură am stăruit asupra acestei situaţii. Împreună cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, am prezentat o informare în Consiliul de Miniştri cu situaţia care există. Am solicitat comisarului să activeze rezerva de criză, astfel încât să ajutăm fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este uşor de realizat. Până la următoarea şedinţă a Consiliului de Miniştri sper să avem un răspuns din partea Comisiei Europene”, a adăugat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Fermierii români s-au plâns în repetate rânduri de “concurență neloială” din cauza războiului din Ucraina. Reprezentanții Clubului Fermierilor Români susțineau recent că țara noastră, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflict, care a dus la schimbări semnificative în comerțul cu cereale și ar fi permis ca volume importante de mărfuri să intre în țară fără controale fitosanitare.

Foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *