Ministrul Muncii despre egalitatea de gen: “Germania a aprobat o lege privind prezența obligatorie a femeilor în CA-uri. Este un lucru care merită discutat și la noi”

Raluca Turcan
Un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească și reducerea inegalității de gen pe piața muncii, susține ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina de Facebook. Aceasta mai spune că pandemia “a dat înapoi ani de progrese în privința egalității de gen”.
Aceasta a invocat date ale Institutului Național de Statistică care ar arăta că numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei. “Putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creșterea cazurilor de abuz și violență domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown. Trebuie înțeles că diferența de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecințe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE. Acoperirea costurilor șomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual”, scrie Turcan. Ministrul subliniază că femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbații. “Statisticile Eurostat arată că 84% din angajații cu vârsta între 15 și 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de COVID – HORECA și turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activități din domeniul sănătății umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, față de 20% bărbați. De asemenea, femeile sunt mai expuse șomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală și mult mai mult afectate de inactivitate pe piața muncii, din cauza responsabilităților de îngrijire în casă”, amintește Turcan.
Cât despre măsuri, ministrul susține că în perioada de lockdown, Guvernul României a implementat măsuri pentru susținerea părinților,printre care alocarea a 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinților nevoiți să stea cu copiii.
Pe termen mai lung, trebuie urmărită mai clar dimensiunea de gen în măsurile economice pentru refacere după criză, susține ministrul. “Chiar acum două săptămâni, printr-o ordonanță de urgență, am decis creșterea stimulentului de reinserție la 1500 de lei pentru părinții care revin la muncă la 6 luni de la nașterea copilului, o măsură menită să sprijine femeile pe piața muncii. Cred că merită analizată și experiența statelor europene în materie și amintesc că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezența obligatorie a femeilor în consiliile de administrație și inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie. Este un lucru care merită discutat și la noi”, spune Turcan.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. Marketing politic!
  De prostire a electoratului.

  In media zi de zi!
  La emisiunea: Olguta TURCAN in direct!
  Si ne spune Nimic!

  Cine va mai recita azi o poezie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *