Profit de 5 miliarde de dolari pentru compania petrolieră BP în primul trimestru din 2023

bpm-uk-retail-with-ms-partnership Foto: bp.com

Compania petrolieră BP a obținut un profit de 5 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023, în creștere față de precedentele trei luni, pe fondul unor tranzacții solide cu petrol și gaze, dar acțiunile companiei au scăzut, deoarece a încetinit programul de răscumpărare de acțiuni, scrie Reuters.

Rezultatele BP, care au depășit previziunile, vin după rezultatele bune înregistrate săptămâna trecută de rivali precum Exxon Mobil și Chevron, în condițiile în care marile companii petroliere continuă să beneficieze de prețurile energiei, care rămân puternice în ciuda unei oarecare atenuări de la începutul anului.

Cu toate acestea, acțiunile BP scăzuseră cu aproximativ 4,5% până la ora 0735 GMT după ce a declarat că va răscumpăra acțiuni în valoare de 1,75 miliarde de dolari în următoarele trei luni, față de 2,75 miliarde de dolari în cele trei precedente.

Profitul reflectă “un rezultat excepțional de comercializare și tranzacționare a gazelor, un nivel mai scăzut al activității de revizie a rafinăriilor și un rezultat foarte puternic de tranzacționare a petrolului”, a precizat BP, menționând compensarea parțială a scăderii prețurilor la petrol și gaze și a marjelor de rafinare.

BP raportase un profit de 6,25 miliarde de dolari în primul trimestru din 2022.

BP a răscumpărat acțiuni în valoare de 11,7 miliarde de dolari în 2022, iar suma de 1,75 miliarde de dolari indicată marți înseamnă totuși că societatea își va depăși obiectivul de a folosi 60% din surplusul de numerar în acest scop.

Compania cu sediul la Londra a declarat că se așteaptă ca prețurile petrolului și ale gazelor europene să rămână puternice în al doilea trimestru, chiar dacă se așteaptă ca marjele de profit din rafinare să slăbească din cauza prețurilor mai mici la motorină. Profitul BP a atins un nivel record de 28 de miliarde de dolari în 2022.

 

Foto: bp.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *