Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro

Chimcomplex Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Sectorul chimic este cel mai mare „contributor” la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde de euro, a afirmat, marţi, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului.

„Sunt peste 40 de companii active în industria chimică (în România – n. r.), industria vopselurilor şi ne dorim ca, din aceste întâlniri pe care le avem, să facem un singur lucru: să diminuăm deficitul de balanţă comercială pe care România îl are în acest moment pe produse chimice, de 14 miliarde de euro. Sectorul chimic este cel mai mare ”contributor”, să zicem, la deficitul de balanţă comercială şi am putea, prin investiţii şi atragerea de investiţii româneşti sau străine, să diminuăm într-un timp relativ scurt această dependenţă”, a declarat Spătaru.

Potrivit sursei citate, anul 2024 va fi unul în care poate fi stabilit un plan pe termen lung pentru dezvoltarea României.

„Am avut, săptămâna trecută, ultima întâlnire a comitetului interministerial pentru schimbări climatice în care am prezentat planul pentru o politică extrem de importantă, aşteptată de industrie, care va fi denumită generic ”Green Deal Industry Plan”. Este planul care vine să contureze o strategie pe termen lung privind direcţiile de dezvoltare, oportunităţile pe care această dezvoltare industrială le are, dar şi direcţiile de finanţare pentru aceste programe. Această strategie va fi bazată pe datele statistice, pe analizele pe care le avem cu mediul de afaceri, dar pe de altă parte vom merge împreună cu celelalte ministere, în special Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, dar şi Ministerul Energiei, şi vom alinia aceste documente. La Ministerul Economiei, Antreprenoriatul şi Turismului avem strategia pe competitivitate şi strategia industrială a României, care e în dezbatere publică. Am solicitat reprezentanţilor ministerului să amâne decizia de adoptare până când vom avea toate aceste documente aliniate. Ulterior, vom veni cu aceste scheme sectoriale prin care vom transmite un mesaj foarte clar, pentru că România în acest moment este un susţinător al programului de industrializare europeană. Prima etapă va fi la jumătatea lunii mai, când vom avea o conferinţă pe industria chimică şi şi vom semna un Memorandum tocmai pentru a transmite un mesaj direct, pragmatic şi aplicat către Comisia Europeană. N-aţi mai auzit de mult de industria chimică şi de modul în care România poate juca un rol important”, a menţionat Florin Spătaru, la conferința „România – Strategia dezvoltării”, organizată de publicaţia Bursa.

Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Comentarii

  1. Sectorul chimic? Vedeți cum securitatea lui Măgureanu și Coldea contribuie la dezastrul țării? Nimeni nu plătește pentru asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *