Grupul mexican Bimbo se extinde pe piața de panificație din România și cumpără afacerea Trei Brutari și alte trei fabrici de panificație de la Andrei Siminel / Omul de afaceri a vândut anterior Vel Pitar tot către mexicani

Produse Trei Brutari paine Sursa foto: Trei Brutari

Grupul mexican Bimbo, una dintre mai mari companii în producţia de panificaţie din lume, se extinde pe piața de panificație din România și, după achiziția Vel Pitar, cumpără acum și afacerea Trei Brutari (fosta Velrom), care produce pâinea Boierească, unul dintre cele mai cumpărate produse de panificație din România, dar și alte trei fabrici de panificație de la omul de afaceri Andrei Siminel, care le-a vândut anul trecut mexicanilor afacerea de panificație Vel Pitar.

Astfel, Bimbo deține acum 100% din afacerea Trei Brutari, prin companiile BB Global Investing Holding SL (96,24%) și BBI QSR Holding SL 3,76%, conform informațiilor de pe platforma Termene.ro.

Trei Brutari este o afacere cu 406 angajați, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 176 milioane de euro (creștere de 18%) și un profit net de 40,9 milioane lei (creștere de 122%). Compania a fost înființată în anul 2008, în Târgoviște, Dâmbovița.

Trei Brutari este unul dintre cei mai mari producători comercianți de produse de panificație din România, are trei fabrici, la Târgoviște, Iași și Buzău, și produce branduri precum pâinea Boierească, Câmpenească, Semințele Pământului, Stela Franzelă, Chef Papa, Grand Papa, dar și Poieni, marcă de biscuiți cu tradiție.

Anterior, anul trecut, în acționariatul Trei Brutari intrase Andrei Siminel, care coordonează la nivel local afacerile grupului american New Century Holdings (NCH) și ale fondului de investiții Broadhurst Investments, cu o participație de peste 24%, conform datelor de pe platforma Termene.

Parte din noua tranzacție către grupul Bimbo, au fost vândute alte trei companii care dețin fabrici de panificație. Mai precis, BB Global Investing Holding SL și BBI QSR Holding SL au preluat și Click Top Management SA, care deține o fabrică de pâine în Craiova. Compania are afaceri de 53 milioane lei (creștere de 29% în anul 2022), profit de 4,7 milioane lei (scădere de 27%) și 133 angajați. De asemenea, cele două companii mexicane au preluat și Management Objectives SA, care anul trecut a cerut aprobare pentru înființarea unei fabrici de panificație în Constanța. Compania are afaceri de 73,2 milioane lei (creștere de 19% în 2023), profit de 13,1 milioane lei și 215 angajați. Tranzacția mai vizează și Strategic Ventures SRL, care deține Fabrica de Pâine Dumbrăvița din Timișoara. Compania are afaceri de 21,3 milioane lei (creștere de 114% în 2022), pierdere de 3,6 milioane lei (creștere de 45%) și 63 de angajați. Compania postează și anunțuri de angajare spunând că este „firmă cu capital românesc, parte din Grupo Bimbo”.

Toate cele trei companii l-au avut ca acționar integral pe Andrei Siminel, cel care a vândut, în ianuarie 2023, și afacerea Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, către mexicanii de la Bimbo.

Tranzacția este estimată la o valoare de 100 de milioane de euro.

Grupo Bimbo este cea mai mare companie de panificație din lume, cu prezență în 34 de țări situate în America, Europa, Asia și Africa. La sfârșitul lunii decembrie 2022, grupul avea o capitalizare de piață anuală de 19 miliarde de dolari și peste 137.000 de angajați.

Sursa foto: Trei Brutari

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *