Rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins anul trecut un nivel maxim de 75%. România e una dintre țările cu cele mai scăzute procente

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

În 2022, 75% (193,5 milioane) dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani din UE erau angajate, cea mai mare pondere înregistrată de la începutul seriei cronologice, în 2009, arată datele publicate azi de Eurostat. Rata de ocupare a forței de muncă a scăzut la 72% în 2020 din cauza pandemiei COVID-19, dar a revenit la 73% în 2021 și a crescut în continuare cu 2 puncte procentuale (pp) în 2022. România ajunge la doar 69%.

Dintre țările UE, 11 au avut rate de ocupare a forței de muncă de peste 78% (unul dintre cele trei obiective stabilite în planul de acțiune pentru 2030 al Pilonului european al drepturilor sociale), cele mai ridicate rate fiind înregistrate în Olanda (83%), Suedia și Estonia (ambele cu 82%). Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Italia (65%), Grecia (66%) și România (69%).

Femeile sunt mai supracalificate decât bărbații

În 2022, rata de supracalificare în UE a fost de 22%, cu 21% pentru bărbați și 23% pentru femei. Supracalificarea apare atunci când persoanele cu studii superioare (niveluri ISCED 5-8) sunt angajate în profesii care nu necesită un nivel de educație atât de ridicat (echivalent cu grupele majore ISCO 4-9).

Având în vedere că 2023 este Anul european al competențelor, aceste statistici ar putea contribui la informarea factorilor de decizie politică cu privire la modul în care se situează persoanele din UE în ceea ce privește aplicarea calificărilor lor, transmite Eurostat.

 

Dintre țările UE, rata de supracalificare a fost cea mai ridicată în Spania (36%), urmată de Grecia și Cipru (32% fiecare). Între timp, Luxemburg (7%), Suedia, Danemarca, Ungaria și Cehia (14% fiecare) au înregistrat cele mai scăzute rate.

În 19 din cele 27 de țări ale UE, femeile au înregistrat rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Malta (+11 pp), Cipru (+8 pp), Italia și Slovacia (ambele +7 pp). Cu toate acestea, în opt țări ale UE, bărbații aveau rate de supracalificare mai mari, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în țările baltice: Lituania (+5 pp), Estonia și Letonia (fiecare +4 pp).

 

Foto: Peels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *