Ursula von der Leyen, despre un nou pachet de sancțiuni: Vor izola şi mai mult Rusia de sistemul economic global, crescând şi mai mult costurile invaziei lui Putin în Ucraina

ursula von der leyen, presedinte, comisia europeana, dezbatere, plen, uniunea europeana © European Union 2020 - Source : EP

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cataloghează războiul din Ucraina drept „un atac odios” al Rusiei, subliniind că Ucraina face parte din familia europeană. Ea a anunţat că UE va face public un al patrulea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. În urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană îşi propune să renunţe la dependenţa de gazul rusesc până în 2027 şi investiţii strategice în dezvoltarea de noi facilităţi de producţie a energiei, scrie News.ro.

„Ucraina face parte din familia europeană. Agresiunea lui Putin asupra Ucrainei este o agresiune asupra tuturor principiilor pe care le împărtăşim, este un atac la adresa democraţiilor,  a suveranităţii statelor, asupra libertăţii unui popor de a-şi alege destinul şi de a-şi construi viitorul. Modul în care răspundem astăzi odiosului atac al Rusiei asupra Ucrainei va determina atât viitorul Ucrainei, cât şi pe cel al Uniunii noastre şi chiar al continentului european. Să rămânem, aşadar,  fideli principiilor care au ghidat până acum apărarea noastră comună: responsabilitatea, unitatea, solidaritatea şi determinarea”, a declarat Ursula Von der Leyen vineri după amiază, la finalul reuniunii informale a liderilor statelor UE care a avut loc la Versailles.
Von der Leyen mai spune că „războiul lui Putin a alterat fundamental” mediul de securitate în Europa.
„Pentru a apăra Europa, vom avea nevoie de forţe diferite şi capabilităţi diferite. Va fi nevoie de investiţii suplimentare semnificative în apărare în Europa şi salut faptul că unii lideri au anunţat paşi ambiţioşi privind creşterea securităţii”, a adăugat preşedintele Comisiei europene.
Acesta a subliniat importanţa interoperabilităţii forţelor de securitate europene, dar şi coordonarea alături de NATO.
Liderii europeni au discutat despre asigurarea resurselor energetice pentru consumatorii europeni, iar pe termen mediu se are în vedere renunţarea la dependenţa de gazul rusesc prin diversificarea surselor de aprovizionare şi investiţii masive în noi surse de energie regenerabilă, pe care preşedinta CE le cataloghează drept „investiţii strategice în securitatea şi independenţa” Uniunii Europene.
„Până la mijlocul lunii mai vom veni cu o propunere privind stoparea dependenţei noastre de gazul şi petrolul rusesc până în 2027, bazându-ne pe resursele naţionale ale fiecărei ţări. Dar vedem şi că preţurile la energie cresc. Până la mijlocul lui mai, Comisia va prezenta opţiuni privind optimizarea pieţelor de energie pentru a sprijini mai bine tranziţia la energia verde. Însă consumatorii şi mediul de afaceri au nevoie de sprijin acum şi de aceea săptămâna aceasta Comisia a venit cu un ghid privind reglementarea preţurilor în aceste circumstanţe excepţionale”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
Potrivit acesteia, oficialii europeni lucrează la un plan privind sursele de energie în iarna viitoare, pentru a-şi coordona acţiunile. În acest sens, se are în vedere asigurarea de stocuri astfel încât depozitele de gaz subterane ale Uniunii Europene să fie umplute până la 90% cel puţin din capacitatea lor până la data de 1 octombrie a fiecărui an.
La Versailles s-a discutat de asemenea despre preţul alimentelor şi despre siguranţa alimentară la nivel global.
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene a amintit de cele trei valuri succesive de sancţiuni impuse se UE Rusiei după invazia din Ucraina.
„Vom ieşi cu un al patrulea pachet de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor izola şi mai mult Rusia de sistemul economic global, crescând şi mai mult costurile invaziei lui Putin în Ucraina”, a mai anunţat Ursula Von der Leyen.

© European Union 2020 - Source : EP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *