Ce conține propunerea Slovaciei – susținută și de România – care vizează limitarea puterii marilor retaileri în UE: „Fermierii trebuie să fie într-o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile” / Reacția ministrului Florin Barbu

agricultura sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

Slovacia a lansat o inițiativă susținută de Bulgaria, Croația, Ungaria, Lituania, România și Slovenia, care vizează limitarea influenței supermarketurilor și a marilor corporații alimentare multinaționale în cadrul Uniunii Europene. Această campanie, condusă de ministrul slovac al agriculturii, Richard Takáč, își propune să aducă schimbări structurale profunde pentru a proteja actorii economici mai slabi din lanțul de aprovizionare alimentar.

Obiectivele și propunerile Slovaciei

Circulara, semnată de Slovacia și susținută de celelalte țări est-europene, atrage atenția asupra practicilor comerciale inechitabile (UTP-uri) și asupra „abuzurilor de poziție dominantă într-un lanț de aprovizionare controlat de marii retaileri”. Documentul pledează pentru:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
  • Extinderea legislației UE privind practicile comerciale inechitabile: Deși Directiva UE 2019/633 a fost un pas important, circulara subliniază că această legislație trebuie completată pentru a include alte practici care afectează echilibrul în lanțul alimentar.
  • Protecția actorilor economici mai slabi: Agricultorii, procesatorii și producătorii regionali de alimente nu au suficientă putere de negociere pentru a se opune cumpărătorilor mai puternici. Circulara cere ca „agricultorii să fie protejați de situațiile în care sunt forțați să vândă sub costurile de producție”.
  • Condiții echitabile pentru consumatori: Documentul citat denunță strategiile de stabilire selectivă a prețurilor de către corporațiile multinaționale, care duc la prețuri diferite pentru produse similare în diferite țări membre UE. Această practică afectează nu doar partenerii de afaceri, ci și consumatorii finali.

Citește continuarea articolului pe G4Food.