Recorder: Adriean Videanu a sprijinit construirea Catedralei Mântuirii Neamului ca vicepremier și primar al Capitalei, apoi a primit contracte de 21 milioane de euro de la Administrația Patriarhală

adriean videanu Foto. Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul vicepremier și primar al Capitalei, Adriean Videanu, a și-a pus semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului, unde avea să înceapă construcția Catedralei Mântuirii Neamului, și a militat pentru ridicarea acesteia, iar câțiva ani mai târziu a primit contracte în valoare de 21 milioane de euro de la Administrația Patriarhală, arată o investigație publicată joi de jurnaliștii de la Recorder.ro.

  • ”Din poziția de vicepremier, Videanu a militat public pentru construirea unei mari catedrale naționale și, în martie 2005, mergea în Dealul Patriarhiei să discute despre cum poate Guvernul să ajute la demararea proiectului. O săptămână mai târziu, își punea semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului. Un teren care valorează, astăzi, circa 180 de milioane de euro.
  • În primăvara aceluiași an 2005, Videanu părăsea Guvernul și se instala în fotoliul de primar general al Capitalei, rămas vacant după plecarea lui Băsescu la Cotroceni. Și de aici a continuat să ajute Patriarhia, prin includerea catedralei în Planul Urbanistic Zonal, dar și prin declarații publice de susținerea a proiectului (…).
  • Însă adevărata răsplată avea să vină mulți ani mai târziu. Firma Theda Mar (fostă Titan Mar) a fost aleasă să livreze cantități uriașe de marmură pentru proiectul pe care patronul său l-a susținut cu atâta aplomb din postura de politician. Conform informațiilor obținute de Recorder, firma lui Adrian Videanu a încasat, în ultimii trei ani, 106.736.783 lei (21 milioane de euro) de la Administrația Patriarhală. De acești bani, a livrat marmură pentru pardoseala și decorurile catedralei naționale: marmură de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne și Onyx, dar și autohtonă, de Rușchița”, se arată în investigația Recorder.ro.

Reporterii Recorder susțin că au cerut oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și afirmă că au găsit valori supraevaluate și de zece ori.

Foto. Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto. Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *